Finansije
2

Bitcoin uskoro na bankomatima u SAD-u

SRNA
U SAD će se uskoro pojaviti specijalni bankomati za konverziju kriptovalute bitcoina - ovu uslugu prvi će moći da isprobaju stanovnici država Texas i Washington, ali, za razliku od interneta, ovaj put korisnici neće moći da budu anonimni.

Bankomati su opremljeni skenerima za "čitanje" vozačkih dozvola i pasoša za identifikaciju onih koji žele da kupe ili prodaju bitcoin.

Stručnjaci navode da se kod ljudi javlja potreba da koriste kriptovalutu, a da kompanija koja pravi te bankomate računa i na zaradu od provizije pri konverziji.

Ako se iskustvo pokaže kao pozitivno, onda će se ti bankomati pojaviti i u drugim velikim gradovima Kanade, SAD i Evrope.

Posebno je značajno da će svako ko se bude koristio bankomatom za bitcoin morati da se identifikuje, jer su ranije bili zabilježeni slučajevi kada su kriminogene grupe koristile ovu kriptovalutu za kupovinu oružja i narkotika.

Za bitcoin se prvi put čulo 2008.godine. Emitovanje ove elektronske valute izvodi se bez bilo kakve kontrole državnih organa.

Ta činjenica uznemirava svjetske regulatore i banke. Mnogi upozoravaju da se pomoću bitcoina moguće izbjeći plaćanje poreza, "oprati novac" ili finansirati terorističke grupacije.

Bitcoin je nastao na početku svjetske finansijske krize, a stvorio ga je naučnik pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Valuta je zasnovana na kriptografiji, a samo 21 milion jedinica može biti stvoren i mogu se čuvati virtualno ili na hard diskovima korisnika.

Valuta omogućava anonimni sistam plaćanja bez centralizirane strukture.