|

Evropska bankovna uprava upozorila na bitcoine

Evropska bankovna uprava upozorila na bitcoine
8
Klix.ba
13.12.2013. u 17:19
22
komentara
8

dijeljenja
Evropska bankovna uprava upozorila na bitcoine
Evropska bankovna uprava (EBA) izdala je upozorenje o trgovini virtualnom valutom Bitcoin, zbog ogromnih variranja vrijednosti, nedostatka regulacija i rizika od pranja novca.
"EBA izdaje upozorenje kako bi naglasila moguće rizike s kojima se možete suočiti kupujući, čuvajući ili trgujući virtualnim valutama poput bitcoina. Preporučujemo da, ukoliko kupujete virtualne valute, budete potpuno svjesni i razumijete njihove specifične karakteristike”, saopćili su iz EBA-e.

Bitcoin je postao globalni fenomen, a njegova vrijednost toliko raste, da je jedan Norvežanin uspio kupiti stan za pet hiljada bitcoina, koje je 2009. kupio za samo 24 dolara.

Eksplozivni rast podigao je uzbunu, a analitičari upozoravaju na potencijalno rušenje valute usljed nedostatka fundamentalnih podupirača.

EBA je pozvala korisnike da sa svojim digitalnim novčanicima postupaju sa istim oprezom kao i sa stvarnim. Navode kako korisnici ne bi trebali držati velike količine novca u svojim digitalnim novčanicima na duži period.

Upozorenje je stiglo nakon što su kineski analitičari primjetili da vrijednost pada i skače u jako kratkim vremenskim periodima. Kina je najveće svjetsko tržište bitcoinima, a blizu pet milijardi dolara nestalo je iz ukupne svjetske zalihe ove valute, kada je pekinška Centralna banka zabranila njeno korištenje u finansijskim institucijama.

Bitcoin je nastao na početku svjetske finansijske krize, a stvorio ga je naučnik pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Valuta je zasnovana na kriptografiji, a samo 21 milion jedinica može biti stvoren i mogu se čuvati virtualno ili na hard diskovima korisnika.

Valuta omogućava anonimni sistam plaćanja bez centralizirane strukture.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...