Danas glasanje u parlamentu
0

Bijesni Kiprani povlače novac iz banaka, EU im želi oporezovati bankarske račune

SRNA/Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kiparski parlament danas će na vanrednoj sjednici raspravljati o velikom paketu finansijske pomoći dogovorenom sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a koji je izazvao negodovanje u javnosti.

Britanski BBC navodi da nije sigurno da li će paket pomoći u parlamentu imati dovoljno podrške za usvajanje.

EU je tokom vikenda Kipru odobrila paket pomoći vrijedan deset milijardi eura, uz uslov da Nikozija jednokratno oporezuje bankarske depozite veće od 100.000 eura kamatnom stopom od 9,9 posto, a manje depozite po 6,75 posto.

To je izazvalo masovna povlačenja gotovog novca iz banaka, što je tokom vikenda izazvalo kolaps bankomata na Kipru. Predsjednik Nicos Anastasiade izjavio je da želi olakšice za uslove paketa pomoći.

Anastasiadesovoj stranci DISI, koja je ima 20 poslanika u 56-članom parlamentu, neophodna je podrška drugih frakcija za ratifikaciju pomoći.

Lokalni mediji navode da, ukoliko bi paket bio odbijen, to bi moglo dovesti do zatvaranja banaka da bi se izbjegla masovna povlačenja gotovine.

Anastasiades je upozorio da Kipar mora da bira između stabilizacije svojih finansija ili eventualnog raspada finansijskog sistema i izlaska iz eurozone. On je dodao da se Kipar suočava sa najtežom krizom od invazije Turske 1974. godine.

Građani su s razlogom bijesni. Tokom vikenda mnogi su povukli sav novac iz banaka, kako im ne bi bio oporezovan do 10 posto.

Kiparski mediji javili su sinoć da je Centralna banka zabranila svim kiparskim bankama plaćanja i transakcije u zemlji i u inozemstvu. Ukoliko paket pomoći bude usvojen, banke u utorak će vjerovatno biti zatvorene kako bi se izbjeglo masovno povlačenje novca.

Kako piše BBC, pretpostavlja se da su čelnici eurozone, pogotovo iz Njemačke, insistirali na ubiranju poreza jer se velike količine ruskog kapitala čuvaju u kiparskim bankama i "pere" novac".

Glasnogovornik Evropskog parlamenta Martin Schulz kasnije je u jednom intervjuu rekao da se trebalo napraviti izuzeže za štediše koje imaju manje od 25.000 eura na svom računu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je odluku o uvođenju jednokratnog poreza kazavši da smatra da je to dobar korak zahvaljujući kojem će Kipar lakše dobiti pomoć.