Finansije
0

Bankovni supervizori iz Srednje i Istočne Evrope u Sarajevu

Klix.ba
Agencija za bankarstvo Federacije BiH i Agencija za bankarstvo RS bili su domaćini XXVI godišnje konferencije bankovnih supervizora Srednje i Istočne Evrope (BSCEE) koja se od 12. do 13. juna održavala u Sarajevu.

Na dvodnevnom skupu sudjelovalo je oko četrdeset predstavnika centralnih banaka i supervizorskih institucija iz dvadeset i četiri zemlje Srednje i Istočne Evrope te drugih institucija za bankovni nadzor. Konferenciju su riječima dobrodošlice otvorili direktor Agencije za bankarstvo F BiH i predsjedavajući BSCEE-a Zlatko Barš, direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac i guverner CBBH Kemal Kozarić. Međunarodna iskustva pored ostalih učesnika iznijeli su i predstavnik Banke za međunarodna poravnanja (BIS) iz Basela i savjetnik Izvršnog odbora Evropske centralne banke.

Sastanak se održavao sa namjerom da se kroz razmjenu mišljenja i koordinaciju ojačaju regulatorne funkcije koje su od ključnog značaja za unapređenje stabilnosti bankovnog sistema te njegovu integraciju. Također, u radu ovogodišnje konferencije osobna pažnja bila je posvećena razmatranju daljnjeg unapređenja suradnje u oblasti bankovne supervizije u Srednjoj i Istočnoj Evropi, očuvanja finansijske stabilnosti u regiji i ulozi bankovnog nadzora u tom pogledu. Uz to razmijenjena su mišljenja i saznanja vezana za primjenu odredaba tzv. Basela III u bankovnom nadzoru, te načini reduciranja nekvalitetnih kreditnih plasmana koji otežavaju poslovanje banaka.

Entitetskim Agencijama je bila izuzetna čast predsjedavati ovom grupom te i na taj način istaći važnost saradnje i koordinacije tijela za superviziju, kako bi se umanjile direktne i indirektne posljedice globalnih finansijskih poremećaja i osigurao nastavak finansijske stabilnosti.