Berza
0

Banjalučka, Montenegro i Sarajevska berza na zajedničkoj konferenciji

FENA
Prva regionalna konferencija pod nazivom "Tržište kapitala u funkciji razvoja", koju je organizirala Sarajevska berza u saradnji sa Banjalučkom i Montenegro berzom održana je danas u Sarajevu.

Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili direktori Sarajevske berze Tarik Kurbegović, Banjalučke berze Milan Božić i Montenegro berze Gojko Maksimović.

"Do sada, naše tri berze organizirale su pojedinačne konferencije, a od sada krećemo sa regionalnim konferencijama u svrhu aktivnijeg privlačenja domaćih i stranih investitora, te jače promocije lokalnih tržišta kapitala. Ovom konferencijom želimo ukazati na neiskorištenost tržišta kapitala i njegovih potencijala u sveukupnom finansijskom sistemu", istaknuo je Kurbegović.

Božić je ovom prilikom naglasio je da će Banjalučka berza pružiti svu potporu ovom zajedničkom naporu, te da su za njih sada prioriteti projekti i modeli koji se rade ili planiraju raditi sa Sarajevskom i Montenegro berzom.

Maksumić se nada da će tržište kapitala u narednom periodu dobiti veću ulogu u cjelokupnom ekonomskom sistemu.

"Svjesni smo da veličina, likvidnost i atraktivnost tržišta utiču na odluku kompanija da prisupe tržištu kapitala i zato se nadamo da će regionalno povezivanje dovesti do razvoja tržišta kapitala i cjelokupnog ekonomskog razvoja u regiji", istakao je Maksumić.

Učesnicima sastanka obratio se i generalni direktor Istanbulske berze Ibrahim M. Turkhan, koji je istakao da se berze i tržišta kapitala suočavaju sa brojim izazovima.

"Želim naglasiti važnost regionalnog povezivanja i saradnje među tržištima kapitala, ali i među regulatornim tijelima koja trebaju podržavati takve oblike zajedničkog djelovanja. Širom svijeta regulatori na tržištu kapitala poduzimaju ozbiljne mjere na usklađivanju propisa i brisanju razlika između lokalnih propisa. Vi ovdje imate jednu veliku prednost, a to je da govorite jezikom kojim se razumijete međusobno, imate ista tehnološka rješenja i iste ili slične module trgovanja. Stoga vi već imate ispunjen veliki preduvjet za povezivanje lokalnih tržišta putem jedne platforme za trgovanje", kazao je Turhan.

Tokom prvog panela Konferencije, guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, te predstavnici entitetskih ministarstava finansija, Samir Bakić ispred MF FBiH I Jelena ispred MF RS, kao i predstavnica Ministarstva finansija Crne Gore Aleksandra Popović, predstavili su makroekonomski ambijent u BiH i Crnoj Gori.

Drugi panel Konferencije bio je posvećen korporativnom upravljanju, infrastrukturnim obveznicama, finansiranju dijela koridora 5-C putem tržišta kapitala, te o ulozi države u afirmaciji tržišta kapitala.

Na prvoj regionalnog konferenciji bilo je oko 300 učesnika, a konferencija je okupila i brojne međunarodne eksperte sa područja tržišta kapitala.

Konferenciji su prisustvovali učesnici iz 20 zemalja, a osim zemalja regiona, brojni su bili i stručnjaci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bugarske, Turske, Egipta, Omana, Kazahstana, Pakistana, Makedonije, Crne Gore, Palestine i Irana, saopćila je Sarajevska berza.