Najviši nivo u 13 godina
0

Banka Engleske podići će danas kamatne stope u borbi protiv inflacije

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Banka Engleske trebala bi objaviti danas promjene koje se tiču podizanja kamatnih stopa što posljedično znači da će se stanovništvu rate mjesečnih iznosa za isplatu hipoteka povećati. Ova mjera, pogodit će 2 miliona domaćinstava.

Predviđeno je povećanje kamata za 1 posto u trenutku kada se britanska javnost već teško nosi sa posljedicama inflacije, visokim cijenama energije, troškovima života i cijenama goriva koji su doveli Veliku Britaniju na visinu inflacije od 7 posto.

Trenutno je kamatna stopa koja se obračunava komercijalnim bankama od strane Banke Engleske 0.75 posto. Svi korisnici komercijalnih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom od danas mogu očekivati veće rate kredita.

Povećat će se i cijene zajmova, što će prinuditi stanovništvo da rezove u potrošnji prave negdje drugo budući da u se troškovi režija na godišnjem nivou podigli za 879 dolara.

Zvanični podaci Banke Engleske navode kako je trenutna stopa inflacije 7 posto dok je ciljana stopa samo 2 posto godišnje.

Svaki mjesec, Nacionalni ured za statistiku prikupi 180.000 cijena za 700 artikala na osnovu kojih se mjeri Indeks potrošačkih cijena koji daje mjeru inflacije.