Finansije
26

Appleov profit i dalje u padu, klijenti kupuju jeftinije uređaje

Klix.ba
Appleov profit u četvrtom kvartalu manji je za devet posto jer sve više ljudi odlučuje kupiti smartphone i tablete proizvođača koji ih nude po nižim cijenama.

Ovo je treći uzastopni kvartal da se Apple suočava s padom prihoda u poređenju s prošlom godinom. Apple je objavio kako je prodao 33,8 miliona iPada i 4,6 miliona Macovih kompjutera između jula i septembra.

Prodaja iPhonea bila je za 26 posto veća u istom periodu prošle godine, ali jefitniji 5C model je utjecao na to da se smanji prosječna prodajna cijena mobitela.

Ipak, tromjesečni prihodi su i dalje ogromni - 37,5 milijardi dolara, što im je donijelo profit od 7,5 milijardi dolara. Prošle godine prihodi su iznosili 36 milijardi dolara, a profit 8,2 milijarde.

"Wall Streetu se nisu svidjeli ovi brojevi, oni nisu dovoljni. Također, zabrinuti su trenutnim izgledom kvartala i profitom te dešavanjima unutar firme", rekao je dopisnik Foxa Dennis Kneale.

Apple je pustio u prodaju iPhone 5C prošlog mjeseca i eksperti smatraju da je to bio pokušaj osvajanja većeg tržišnog udjela na kineskom tržištu, gdje dominiraju jeftini Android mobiteli.

Apple se bori u sektoru tableta upravo zbog povećanja broja jeftinih uređaja.

Ipak, predviđaju da će u vrijeme novogodišnjih praznika ostvariti prihode od 58 milijardi dolara.