biznis
0

Tim Cook: Ne zanima nas "otpadni" segment tržišta

Klix.ba
Tim Cook
Tim Cook
Apple nema namjeru takmičiti se u "otpadnom" segmentu tržišta elektronike, najavio je Tim Cook, izvršni direktor kompanije.

Cook navodi kako se ne obazire na narušavanje Appleovog udjela na tržištu smartphonea.

"Uvijek postoji veliki 'otpadni' dio tržišta. Mi ne radimo sa otpadom. Postoji dio tržišta koji zaista želi proizvod koji mnogo čini za njih i želim da se borim kao lud za takve kupce", rekao je Cook u intervjuu za Bloomberg Businessweek.

Ovi komentari uslijedili su nakon što se Apple susreo sa kritikama zbog zadržavanja prilično visoke cijene svog novog uređaja iPhone 5C, koji je trebao biti smartphone za rastuće tržište budžetno osviještenih korisnika.

Uređaj će se u SAD-u prodavati po cijeni od 549 dolara te još višoj u Kini i drugim tržištima.

"Nikada nam nije bio cilj da prodajemo jeftini telefon. Naš primarni cilj je da prodajemo odličan telefon i omogućimo sjajno iskustvo. Pronašli smo način da to izvedemo po nižoj cijeni. Neću izgubiti san zbog onog drugog tržišta, jer to nije ono što mi predstavljamo. Srećom, oba su tržišta prilično velika, a postoji veliki broj ljudi kojima je stalo i žele sjajno iskustvo od svog telefona ili tableta da Apple može dobro poslovati", dodao je Cook.

Cook nije previše zabrinut zbog pada cijena Appleovih dionica, koje konstantno padaju odkako su dostigle svoj vrh prošle godine.

"Nisam euforičan kada rastu niti režem vene kada padaju", rekao je.

Vezani članci