Kredit od EBRD-a
0

150 miliona eura za modernizaciju ključne saobraćajnice u BiH

FENA
Moderna infrastruktura je neophodna za privredni razvoj i regionalnu integraciju Bosne i Hercegovine i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je čvrsto opredijeljena da podrži razvoj pouzdane transportne mreže u BiH i sujednoj regiji, istakla je direktorica za transport EBRD-a Sue Barrett, nakon današnjeg potpisivanja ugovora o kreditu od 150 miliona eura za izgradnju dijela autoputa Banja Luka-Doboj.

Od početka svog djelovanja u BiH EBRD je uložila više od 1,3 milijarde eura u različite privredne sektore u BiH i pritom mobilizirala više od 1,6 milijardi dodatnih investicija.

Sredstva od danas potpisanog kredita s EBRD-om koristit će se za finansiranje izgradnje istočne dionice autoputa, od Prnjavora do koridora 5-C kod Doboja, ukupne dužine od 37 kilometara.

Kredit se odobrava na period od 15 godina i bit će plasiran u dvije jednake tranše.

Projekt je podržan grantovima za tehnički pomoć koje su osigurale Banka i Investicioni fond za zapadni Balkan, kazala je Barrett na konferenciji za novinare nakon popisivanja ugovora u Banjoj Luci.

Ugovor o zajmu potpisao je ministar u Ministarstvu finansija i trezora BiH Nikola Špirić, direktor javnog preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Dušan Topić i predstavnici Vlade RS s nadležnim u EBRD-u.

Garant ovog kredita je BiH, a krajnji korisnik su „Autoputevi RS“, s tim da je i RS dala garancije da bi se to javno preduzeće moglo zadužiti.

Ovom investicijom EBRD će podržati provođenje tendera za ugovor za javno privatno partnerstvo za dionicu Doboj-Vukosavlje na koridoru 5-C u RS-u.