Barem privremeno
65

Fiesta skinula Golf s trona, postala najprodavaniji model u Evropi

Klix.ba
Prodaja automobila u Evropi u martu iznosila je rekordnih 1,93 miliona jedinica, a najpopularniji model je postala Fordova Fiesta, koja je preuzela tron od Volkswagenovog Golfa.

Broj registrovanih automobila u Evropi u martu iznosi ukupno 1,93 miliona, što je za 10,8 posto više u odnosu na prošlu godinu te predstavlja rekord za mjesec.

Najveće povećanje registracija novih automobila je zabilježeno u Njemačkoj, Italiji i Španiji. U Italiji je broj novih registrovanih automobila povećan za 17,4 posto, čemu su doprinijele preregistracije.

Potom slijedi Španija s rastom broja registracija za 12,7 posto te Njemačka, gdje je broj registracija povećan za 11,4 posto zbog velikog interesa privatnog sektora i povećanog broja registracija SUV-ova.

U Velikoj Britaniji u martu povećanje iznosi 8,4 posto.

Prvi put u sedam godina Volkswagenov Golf je izgubio lidersku poziciju nakon što je Fordova Fiesta postala najprodavaniji model u Evropi. Razloga je nekoliko, VW ostaje bez zaliha svojih modela proizvedenih prije facelifta, dok je Fordov program poticaja "agresivniji" u odnosu na Volkswagenov. Također, prodaja dizelaša u Evropi je opala, što je utjecalo na Golf.

Međutim, važno je naglasiti da ova promjena na prvoj poziciji može biti privremena, jer se očekuje da novi, odnosno obnovljeni Golf, poveća Volkswagenovu prodaju.

SUV-ovi su i dalje najpopularniji na tržištu, posebno zbog aktivnosti VW Grupe. Taj trend će se nastaviti, jer u narednim mjesecima stižu novi SUV modeli. Popularnost ovih modela mnogo je donijela Maseratiju, Jaguaru i SEAT-u.