Smanjenje narudžbi
0

Fiat obustavlja proizvodnju automobila na dvije sedmice

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Italijanski gigantski proizvođač automobila "Fiat" najavio je da će, zbog smanjenja narudžbi, od 22. februara obustaviti na dvije sedmice montažu vozila u italijanskim pogonima.

Zvanični predstavnik "Fiata" potvrdio je da će fabrike u Italiji, u kojima je zaposleno oko 30.000 radnika, biti zatvorene od 22. februara do 7. marta, prenijele su agencije.

Poslije pozitivnog perioda krajem 2009., narudžbe u Italiji su drastično smanjene do nivoa koji je niži čak i od onoga koji je zabilježen u januaru prethodne godine kada se tržište automobila našlo u ozbiljnoj krizi, upozorila je uprava "Fiata."

Predviđajući da će se ta negativna kretanja nastaviti, neophodno je da se nivo proizvodnje prilagodi i potražnji, saopćila je kompanija.

Grupa "Fiat" je početkom ove sedmice objavila da predviđa da će prodaja automobila pasti ove godine 12 posto u zapadnoj Evropi, ako vlade obustave program podsticanja potražnje za automobilima koji je omogućio povećanje prodaje "Fiatovih" manjih modela.

Uprava grupacije "Fiata" u ponedjeljak je prijavila da je čist gubitak kocerna u prošloj godini dostigao 838 miliona eura, prema neto profitu od 1,612 milijarde eura ostvarenom 2008.

Prošlogodišnji gubitak je registrovan prvi put od kada je italijanski auto-gigant ponovo počeo poslovati s profitom u 2005. pod rukovodstvom tada novog izvršnog direktora Sergia Marchionnea koji je uspio stabilizirati kompaniju poslije četiri uzastopne godine poslovanja u minusu.

Sistemi podsticanja kao što su "staro za novo" i obezbjeđivanje bonusa za predaju starih kola za kupovinu energetskih modela pomogli su "Fiatu" da poveća ukupnu prodaju za oko 52 milijarde eura.

Bez tih programa, prodaja bi bila manja za 2,5 milijardi eura. Marchionne je u ponedjeljak ocijenio da će 2010 "biti godina tranzicije i stabilizacije", poslije velikih teškoća koje su automobilsku industriju pratile u periodu recesije tokom 2009.

"Fiat" je u više prilika privremeno zatvarao fabrike i otpuštao radnike zbog finansijske krize u 2008. i 2009. godini.