biznis
0

Fiat šalje dilere i servisere u školske klupe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Financial Times piše da je italijanski proizvođač automobila Fiat zbog pada prodaje riješio da uloži znatna sredstva u doobuku i prekvalifikaciju svojih dilera i servisera.

Sergio Marchionne, prvi čovjek Fiata, od dolaska na taj položaj uspio je da iz korjena promjeni sudbinu italijanske fabrike kojoj je, kako piše FT, u jednom trenutku prijetila opasnost da potpuno ugasi proizvodnju.

Međutim, uprkos činjenici da je danas Fiat jedan od najuspješnijih proizvođača na svijetu, i to upravo zahvaljujući proizvodnji malih, ekonomičnih modela automobila prihvatljivih cijena i dopadljivog izgleda, pogoni giganta iz Torina ipak će biti zatvoreni na dvije sedmice krajem ovog mjeseca zbog slabe prodaje, a gotovo 30 hiljada radnika bit će poslato na prinudni odmor.

Zato je Marchionne, piše FT, riješio da iz korjena promjeni način na koji njegova kompanija prodaje automobile - i u saradnji sa jednom uglednom školom za menadžere iz Milana organizuje kurseve za sve Fiatove evropske trgovce, od južne Italije do Velike Britanije.

Ideja je, piše FT, da se prodavci Fiatovih automobila, koji se širom Evrope kupcima nude kroz mrežu malih, često porodičnih firmi, nauče da razmišljaju kao biznismeni, a ne kao trgovci.

U budućnosti će te kompanije, nada se Marchionne, moći uspješnije da se nose sa takozvanim "multi-model" dilerima automobila kojih je sve više, i koji kupcima ne nude samo jednu marku već na svojim placevima drže modele različitih proizvođača i time, kako smatraju Italijani, direktno ugrožavaju prodaju u Fiatovoj mreži.