Nove cijene
5

FERK udovoljio Elektroprivredi, struja skuplja za određene kategorije poslovnih korisnika

Piše: R. D.
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) dala je saglasnost JP Elektroprivreda BiH za promjenu cijena određenih kategorija poslovnih korisnika. Cijena će od 1. aprila biti viša za 3,6 posto u kategoriji Ostala potrošnja na naponskom nivou 0,4 kV s priključenom snagom većom od 23 kW.

Jasmin Bešo, predsjednik FERK-a, kazao je da je pored ostalog na današnjoj sjednici data saglasnost na odluku o promjeni cijena koju je dostavila Elektroprivreda BiH.

"Za domaćinstva nema povećanja cijena električne energije, dok je u kategoriji Ostala potrošnja I kategorije, na naponskom nivou 0,4 kV s priključenom snagom većom od 23 kW, prosječna cijena povećana za 3,6 posto. Kod II i IV tarifne grupe, odnosno za kupce s priključenom snagom manjom od 23 kW, došlo je do smanjenja ukupne prosječne cijene za 0,71 posto, odnosno 0,56 posto", izjavio je Bešo.

On je objasnio kako se povećanje odnosi na 3.500 kupaca, odnosno pet posto od ukupnog broja kupaca.

"Ovim se ispravlja dosadašnja anomalija unutar kategorije Ostala potrošnja, a nove cijene će biti na snazi od 1. aprila 2018. godine", dodao je Bešo objasnivši da se poskupljenje odnosi na srednje velike komercijalne kupce.

Objašnjeno je i da su kupci kojima je cijena električne energije snižena obično kafići, restorani, frizerski saloni...

"Ukupno kad gledamo Ostalu potrošnju na nivou 0,4 kV je došlo do povećanja cijene od 1,14 posto, a na nivou cijelog preduzeća koje pruža uslugu povećanje je od 0,315 posto", kazala je Sanela Pokrajčić, članica FERK-a.