U toku istraga
6

Facebooku prijeti kazna od 40.000 dolara dnevno zbog zloupotrebe podataka korisnika

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) istražuje Facebook zbog neovlaštene upotrebe ličnih podataka svojih korisnika, javlja Bloomberg.

FTC istražuje, kako navodi anonimni izvor, je li Facebook prekršio odredbe o saglasnosti svojih korisnika o postupanju s njihovim ličnim podacima, a koji su bez njihovog znanja završili u rukama kompanije Cambridge Analytica.

Ukoliko FTC zaključi da je Facebook prekršio odredbe dekreta o saglasnosti može kazniti kompaniju s 40 hiljada dolara po danu za period kršenja.

Podsjećamo, Facebook je 2011. godine potpisao nagodbu prema kojoj se obavezao da će tražiti dopuštenje svojih korisnika za određene promjene u postavkama o privatnosti

Cambridge Analytica (CA), kompanija za stratešku komunikaciju, u ponedjeljak je negodovala da je prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja, kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i utjecaj na glasanje birača.

Službe zadužene za zaštitu podataka u EU u utorak su se bavile aferom Cambridge Analiytica, povezane s izbornom kampanjom Donalda Trumpa.