biznis
6

Fabriku namještaja MS&WOOD posjetili učenici Osnovne škole "Muhsin Rizvić"

Klix.ba
Pogone bosanskohercegovačke industrije namještaja MS&WOOD ("Majstori i Drvo") u Fojnici jučer su posjetili učenici Osnovne škole "Muhsin Rizvić" iz Fojnice.

U posjeti su bila dva razreda osnovne škole, i to III/9 i IV/9, a koji po nastavnom planu i programu imaju predmet u kojem uče o fabrikama. Obilaskom postrojenja đaci su se mogli upoznati sa procesom proizvodnje namještaja koji se po najvišim svjetskim standardima proizvodi u njihovom gradu i izvozi kao sastavni dio asortimana najvećih prodajnih lanaca namještaja u svijetu.

Djeca su bila jako zainteresovana za ono što su mogli vidjeti, a jedno od pitanja glasilo je "koju školu treba završiti da bi radio u ovoj fabrici?"

"Već dvije godine pokušavamo kod lokalnih vlasti inicirati pokretanje jednog ili dva razreda drvoprerađivačke škole. Fojnica i pored kapaciteta u ovoj industriji nema takvu jednu školu. Premda smo u okviru naših razvojnih planova samo u ovoj godini već najavili zaposlenje 100 novih radnika, kako stvari stoje ovi učenici neće moći naći zaposlenje u našoj fabrici. Na kraju ćemo biti primorani sami snositi troškove prekvalifikacije i doškolovavanja budućih majstora za drvo", riječi su Sedina Ćemana, direktora Fabrike namještaja u Fojnici MS&WOOD.

Prošle godine MS&WOOD je proizveo 31.000 komada namještaja, dok su ove godine već ugovoreni poslovi za plasman preko 300.000 stolica, stolova i drugog namještaja. Bitno je istaći da se 95 posto ukupne proizvodnje isporučuje na inozemna tržišta.

U projekat instaliranja tehnologije za preradu drveta i proizvodnju namještaja u Fojnici do sada je uloženo oko 5 miliona KM, i to investiranjem u savremenu i ekološki čistu tvornicu. Plaće i doprinosi zaposlenih uredno se isplaćuju i više su za 5 do 10 posto u odnosu na prosjek granske industrije.

MS&WOOD zapošljava preko 200 radnika. Namještaj koji se proizvodi u Fojnici izvozi se u 42 zemlje, na sve kontinente svijeta, i nalazi se u prodaji od Japana, preko zemalja EU, do Sjedinjenih Američkih Država.

Sljedeća faza u ostvarenju strateških ciljeva unaprijeđenja poslovanja je prelazak iz koncepta "Made in B&H" u koncept "Create in B&H", što podrazumijeva ispunjenje procesa od dizajniranja do izrade gotovih proizvoda, a za što je MS&WOOD već dobio potrebna odobrenje svjetskih kupaca. Jedan od najznačajnijih partnera ove bosanskohercegovačke industrije namještaja je najveći proizvođač i lanac prodavnica namještaja na svijetu, švedska IKEA.