biznis
0

Evropska komisija ne vjeruje da će Hypo preživjeti

FENA
Briselski eurokrati odobrili su novi finansijski paket Austriji za kapitalnu injekciju Hypo Alpe-Adriji, ali su ponovno potvrdili da sumnjaju da se rizičnim plasmanima obogaljenu banku može spasiti.

Iako je Bruxelles dugo oklijevao odobriti plan Austrije za spas posrnule banke Hypo Group Alpe Adria, Evropska komisija konačno je odobrila podržavljenje i rekapitalizaciju banke. Ali uprkos odobrenju, Komisija i dalje sumnja da se Hypo Alpe-Adria uopće može spasiti, doznaje Deutsche Welle.

Evropska komisija u svojoj je odluci donesenoj prošle sedmice ustvrdila da potez ne dovodi u pitanje tržišno takmičenje u Evropskoj uniji i Austriji uprkos činjenici da je poslije nacionalizacije Kommunalkredit Austria banke država sada vlasnik čak dvije banke.

Država sada izravno kontrolira oko 15 posto austrijskog bankarskog tržišta, a spomenute banke najznačajniji udjel drže na polju finansiranja javnog sektora i leasinga nekretnina.

Glavni problem za nekada malu regionalnu banku u vlasništvu austrijske pokrajine Koruške koja je poželjela postati lider na tržištu jugoistočne Evrope nisu optužbe za mito koje se iz banke izlijevalo na račune političara, poput pokojnog Jörga Haidera, kojeg austrijski mediji optužuju da je u Lihtenštajn "pospremio" 45 miliona Hypovih eura, već loši krediti netransparentno podijeljeni po jugoistoku Evrope, koji dosežu milijardu eura.

Od te milijarde rizičnih plasmana dodijeljenih po čudnim kriterijima novi čelnik Hypa Gottwald Kranebitter samo je u prvom polugodištu ove godine zbog krize koja je pogodila jugoistok Evrope morao obustaviti naplatu kredita u iznosu 600 miliona eura.

U Bruxellesu su svjesni da je Hypo banka ovisna o državnoj pomoći jer u suprotnom nema nikakve šanse izbjeći propast.

Austrija je u saniranje banke već uložila 100 miliona eura državnih jamstava te 550 miliona eura kroz dokapitalizaciju. Cilj je banku ozdraviti do te mjere da se nađe ulagač koji bi bio spreman podnositi rizik tržišta.

Kranebitter tvrdi međutim da može ozdraviti banku te da Hypo raspolaže komotnom zalihom likvidnosti i platežna moć joj je zajamčena.

Sredinom maja Evropska komisija Njemačkoj je odobrila preuzimanje propale Hypo Real Estate banke.