Bečki sedmičnik News
0

Austrijska Hypo Alpe Adria banka poslovala s ratnim zločincima

FENA
Austrijska banka Hypo Alpe Adria poslovala je u prošlosti s ratnim zločincima i teroristima, tvrdi bečki sedmičnik News na svom internet portalu.

List ukazuje da je izaslanik za privredni kriminal ranijeg vlasnika njemačke banke BayernLB prilikom saslušanja pred državnim tužiocem u Minhenu iznio da su kod sestrinskih firmi Hypo Alpe Adria izvan Austrije otkrivena 24 ratna zločinca i teroristi kao mušterije banke.

Izaslanik za privredni kriminal nije želio da objavi konkretna imena.

Njemački vlasnici, prilikom preuzimanja banke su provjerili podatke klijenata s listama sankcija Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a na njima se nalaze osobe i firme s kojima ne bi trebalo poslovati.

Izaslanik za privredni kriminal je kazao da je odmah po identifikaciji sumnjivih klijenata zatražio zatvaranje njihovih računa.

Prema istrazi Newsa danas više ne postoje nikakvi poslovni odnosi s ratnim zločincima i teroristima.

Inače Hypo Alpe Adria banku, krajem 2009. je preuzela austrijska država, pošto je BayernLB prijetila da će je likvidirati zbog poslovanja s velikim gubicima.

Trenutno je u toku istraga protiv ranijih rukovodioca banke zbog sumnje pronevjere novca, a između ostalih pominju se poslovi s nekadašnjim zamjenikom ministra odbrane Hrvatske Vladimirom Zagorcem, koji se nalazi u pritvoru u Hrvatskoj, osumnjičen za krađu dijamanata namijenjenih finansiranju hrvatskih oružanih snaga poslije secesije te bivše jugoslovenske republike.

Novi šef austrijske banke Hypo Alpe Adria, Gotwald Krannebiter najavio je prije dva dana da će se ta banka, poslije reorganizacije, skoncentrisati na pet tržišta - Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Prema novom planu poslovanja, banka će se povući iz Ukrajine, Makedonije, Mađarske, Bugarske i Njemačke, u kojima ima velike gubitke.

Krannebiter očekuje da će EU zatražiti i prodaju sestrinskih firmi u Italiji i Crnoj Gori.