biznis
0

Novi direktor Hypo Alpe-Adria Bank d.d. Mostar je Michael Christian Vogt

FENA
Novi je direktor Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Michael Christian Vogt, a dosadašnji direktor Petar Jurčić preuzima funkciju predsjednika Izvršnog odbora te banke.

Uz Petra Jurčića, kao predsjednika, Izvršni odbor sačinjavati će predsjednik Nadzornog odbora Anton Knett, kao dopredsjednik, te u funkciji članova odbora: novoimenovani direktor Michael Christian Vogt, član Nadzornog odbora, Thomas Morgl i jedan bosanskohercegovački ekspert čije je imenovanje u toku, doznaje Fena iz Ureda za informiranje Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

Vogt je rođen je 1960. godine u Beču, a već 27 godina gradi uspješnu karijeru u bankarskom poslovanju. Od toga, 17 godina je radio za bankarske grupacije na prostorima centralne i istočne Evrope. Posebno se izdvaja njegov rad u Slovačkoj, Mađarskoj, Češkoj. Između 2001. i 2009. godine obavljao je dužnost člana upravnog odbora Slovenka Sporitelna Banke, te Erste Bank Group.

"S Vogtom Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. dobija finansijskog eksperta s dugogodišnjim bankarskim iskustvom te kompetencijom i znanjem stečenim u zemljama centrale i istočne Evrope. Vogt će kao uspješna poslovna osoba svojim radom i iskustvom dati dodatni poticaj svim našim dosadašnjim naporima i ulaganjima u bh. tržište i poduprijeti dalji razvoj Hypo Alpe-Adria-Bank", izjavio je predsjednik Nadzornog odbora i sada dopredsjednik Izvršnoga upravljačkoga odbora Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Anton Knett.

Uz Michaela Christiana Vogta, kao direktora, članovi Uprave: Mirzet Ribić obnašati će funkciju zamjenika direktora, dok će Jasna Gvožđar i Thomas Tomsich obnašati funkcije izvršnih direktora banke.

Hypo Group Alpe Adria je međunarodna financijska grupacija s tradicijom dugom 110 godina, a koja se sastoji od 380 banaka i lizing društava u 12 zemalja ( Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Italija, Njemačka, Mađarska, Bugarska i Ukrajina) .

Krovno Društvo grupe je Hypo Alpe-Adria-Bank International AG sa sjedištem u Klagenfurtu (Austrija). Republika Austrija je 100% vlasnik Hypo Group Alpe Adria. Grupa trenutno zapošljava 7.500 ljudi, koji opslužuju 1,3 miliona klijenata.