biznis
2

Evropa će imati svoju agenciju za rejting

FENA
Konzultantska kuća Roland Berger objavila je da je na pragu osnivanja evropske agencije za ocjenjivanje kreditnog rejtinga koja će konkurirati trima vodećim agencijama iz Sjedinjenih Država.

Evropske banke i osiguravateljske kompanije obećale su dovoljno novca za pokretanje projekta, dodali su.

Idući korak je osnivanje neprofitne zaklade za vođenje agencije te operativne kompanije. One će biti neovisne i djelovat će bez novca poreznih obveznika.

Roland Berger je objavio da će evropsku agenciju voditi Markus Krall, jedan od partnera u toj konzultantskoj kući. Agencija bi s radom trebala početi iduće godine, prenosi poslovni dnevnik.

Glasnogovornica Roland Bergera kazala je da je Krall dobio obećanja o ulaganju više od 130 miliona eura u taj projekt. Prikupi li se od 150 do 200 miliona eura, agencija će moći početi s radom. Preostali novac bit će prikupljen poslije.

Krall je prije rekao da je za pokretanje agencije potrebno najmanje 300 miliona eura.

Firmaa Roland Berger Strategy Consultants, osnovana je 1967., jedna je od vodećih svjetskih kompanija u strateškom savjetovanju.

Evropski političari nadaju se da će neovisna evropska agencija za rejting ograničiti utjecaj triju američkih bonitetnih agencija, Standard & Poor's, Moody's i Fitch, koje su imale veliku ulogu u financijskoj krizi svojim dvojbenim ocjenama kreditnog rejtinga.