biznis
0

Evropska centralna banka i dalje podržava grčke banke

SRNA
Mario Draghi (Foto: EPA)
Mario Draghi (Foto: EPA)
Evropska centralna banka (ECB) nastaviće da osigurava likvidnost najvećih grčkih banaka, koje su u ovom trenutku solventne, izjavio je danas predsjednik ECB-a Mario Draghi.

"U ovoj fazi, vodeće grčke banke su solventne, a garancije koje one izdaju su adekvatne", rekao je Draghi u obraćanju Komitetu evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja.

On je dodao da će Evropska centralna banka nastaviti da im osigurava likvidnost da bi pomogle finansiranje privrede.

"Naravno da situacija evoluira i da ćemo morati pažljivo da je pratimo kako bismo vidjeli da li su uslovi za procjenu garancija i dalje na svom mjestu, i kakvo je stanje bankarskog sistema", poručio je Draghi.

Kroz takozvani Eurosistem, ili Evropski sistem centralnih banaka, do sada je grčkim bankama pozajmljeno oko 118 milijardi eura.

"Aktuelna podrška u vidu likvidnosti čini oko 66 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Grčke, što je najveći udio u BDP-u među članicama eurozone. Nastavit ćemo da osiguravamo sredstva za likvidnost sve dok su grčke banke solventne i imaju dovoljno kolaterala", zaključio je Draghi.

Apelovao je također da se pređe "još jedna milja više" radi postizanja dogovora kreditora i Atine, a američka bonitetna agencija Standard & Poor's ocjenjuje da i ako Grčka ne plati dug ECB-u, to ne znači da je u bankrotu.

Draghi smatra da je Grčkoj i njenim kreditorima potrebno brzo postizanje održivog sporazuma o isplati preostale kreditne pomoći Atini, ali je upozorio da je loptica sada u dvorištu grčke vlade, i da je dogovor o uslovima za puštanje nove kreditne pomoći isključivo politička odluka koju moraju donijeti izabrani zvaničnici a ne centralne banke.

"Potreban je snažan i kredibilan sporazum sa Grčkom, koji nije samo u interesu grčkog naroda, već i cjelokupne eurozone", izjavio je Draghi.