Svijet
8

Evropska centralna banka nastavlja posuđivati novac Grčkoj

Klix.ba
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Evropska centralna banka demantovala je tvrdnje medija kako bi prema svim očekivanjima danas trebala prekinuti s vanrednim posuđivanjem novca Grčkoj.

Evropska centralna banka saopštila je kako nastavlja s vanrednom pomoću za likvidnost uz napomenu da Vijeće može u bilo kojem trenutku preispitati svoju odluku.

"Nastavljamo blisku saradnju sa Centralnom bankom Grčke i snažno podupiremo predanost zemalja članica da se poduzmu akcije koje odgovaraju na krhkost ekonomija u eurozoni", saopšteno je iz Evropske centralne banke.

Oni dodaju da banka Grčke, kao dio eurosistema, namjerava poduzeti sve mjere potrebne da bi se osigurala finansijska stabilnost za grčke građane.

Podsjećamo, neimenovani izvor BBC-a kazao je da će Grčka u ponedjeljak najvjerovatnije najaviti neradni dan za banke i pripremiti se za kontrolu kapitala.

Evropska centralna banka šalje grčkoj centralnoj banci finansijska sredstva na dnevnoj osnovi koja se potom alociraju komercijalnim bankama.

Mediji su prenijeli da će grčke banke ostati bez likvidnosti u slučaju prekida finansiranja, te da će vlada premijera Alexisa Tsiprasa biti prisiljena da krene sa kontrolom kapitala.

Stanovnici Grčke su u posljednjih nekoliko sedmica sa svojih računa podigli milijarde eura.

Grčki ministar finansija Yanis Varoufakis kazao je da će vlada u toku noći razmotriti odluke o zatvaranju banaka i kontroli kapitala.

Na drugu stranu, francuski premijer Manuel Valls izjavio je kako misli da Evropska centralna banka ne može ukinuti pomoć Grčkoj.

Kontrola kapitala značila bi ograničenja iznosa novca koji klijenti mogu podići u grčkim bankama. Grčka vlada do sada je pokazala inferiornost prema takvoj vrsti kontroli.