biznis
0

Eurozona izašla iz recesije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Eurozona, koju čine zemlje koje koriste euro, izašla je iz recesije, prenio je BBC u petak.

Prema najnovijim podacima privrede šesnaest država eurozone zabilježilo je rast bruto domaćeg proizvoda od 0,4 posto u proteklom tromjesečju.

Tempo privrednog rasta dviju najvećih zemalja, Francuske i Njemačke, manji je međutim nego što se očekivalo, dok su Španija i Grčka još uvijek u recesiji.

Privreda EU-a, koja obuhvata i zemlje kao što su Britanija i Švedska, također je kao cjelina izašla iz recesije nakon što je u trećem tromjesečju ove godine postigla privredni rast od 0,2 posto.

Njemačka privreda zabilježila je povećanje bruto domaćeg proizvoda od 0,7 posto, dok su podaci za Francusku 0,3 posto.

Njemačka i Francuska su, kao i Japan, izašle iz recesije još u drugom tromjesečju ove godine, dok se im se američka privreda pridružila u trećem tromjesečju.

S druge strane, Britanija je i dalje u recesiji jer je njezina privreda u trećem tromjesečju zabeležila negativan rast od 0,4 posto.

Britanija je druga najveća privreda u Evropi i dosad je zabilježila negativan rast u šest posljednjih kvartala, što je prvi takav slučaj otkad su 1955. godine podaci počeli da se bilježe svakog tromjesečja.

Stručnjaci kažu da najnoviji podaci govore kako će oporavak evropske, ali i svjetske privrede od najdublje rececije od Drugoga svjetskog rata biti veoma spor.