{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Britanska ekonomija izašla iz recesije

F
FENA
26.1.2010. u 14:29
0
0
Britanska ekonomija izašla iz recesije
0
Britanska ekonomija izašla iz recesije
Foto: AFP
Britanska ekonomija je izašla iz recesije u četvrtom kvartalu prošle godine, ali s daleko manjom stopom rasta nego što se očekivalo, pokazali su danas objavljeni podaci Biroa za nacionalnu statistiku.
Analitičari smatraju da su ti podaci znak da predstoji još dug put do bilo kakvog pooštravanja monetarne politike u toj zemlji.

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) je u periodu od oktobra do kraja decembra povećan 0,1 posto, znatno manje od očekivanog rasta od 0,4 posto, nakon što je 18-mjesečna recesija istopila šest posto ekonomskog rasta, prenosi danas Reuters.

Britanski BDP je, međutim, i dalje 3,2 posto niži nego u četvrtom kvartalu prethodne godine, dok je ukupni BDP u 2009. opao za rekordnih 4,8 posto.

Mada bi vijest da je Britanija konačno izašla iz recesija mogla povećati povjerenje potrošača, slab oporavak bi mogao da umanji šanse laburističkog premijera Gordona Browna za dobijanje parlamentarnih izbora koji se očekuju za 100 dana, ocijenili su analitičari.

Uprkos tome što se Brown stalno hvalio da su njegove odluke pomogle Britaniji da prebrodi globalno previranje, Britanija je posljednja od velikih ekonomija koja je izašla iz recesije.

Ovi podaci bi mogli povećati sumnju u brzinu globalnog oporavka, budući da je Britanija prva od članica Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koja je objavila podatke o BDP za četvrti kvartal.

Mnogi analitičari su predviđali da bi Banka Engleske idućeg mjeseca mogla da obustavi svoj 200 milijardi funti vrijedan program otkupa aktiva, ali će današnji podaci o BDP vjerovatno podstaći mišljenja da je još mjesecima daleko odluka o bilo kakvom povećanju kamatnih stopa sa sadašnjih rekordno niskih nivoa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: