Jeftiniji razgovori
1

EU: Svi potrošači će imati koristi od Regionalnog sporazuma o roamingu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH pozdravili su potpisivanje Regionalnog sporazuma o roamingu od strane Bosne i Hercegovine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana danas u Beogradu.

Ovaj sporazum će smanjiti troškove roaminga za sve korisnike mobitela na Zapadnom Balkanu.

Građani će sada moći više razgovarati, slati SMS poruka i surfati internetom, bilo gdje da su u regionu, dok će to plaćati mnogo manje.

"Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu u potpisivanju Regionalnog sporazuma o roamingu, kao prva zemlja koja je bila spremna za potpisivanje", saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Sporazum predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama i predstavlja korak naprijed ka pristupu “roaminga kao kod kuće” koji se primjenjuje u Evrpskoj uniji. Takođe je važan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i Zapadnog Balkana.

Nadalje, BiH će sada imati pravo da se prijavi za 30 miliona eura bespovratnih sredstava EU koje su obezbijeđene za region u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.