biznis
1

EU nudila Rusiji gasovod koji bi zaobišao Srbiju

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je od ruskih kolega saznao da su zvaničnici EU nudili Rusiji da se izgradi gasovod koji bi se zvao "Istočni prsten", a išao bi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke, dok bi Srbija bila zaobiđena.

Poslije razgovora sa predsjednikom Upravnog odbora "Gazproma" Aleksejem Milerom, Dačić je istakao da toliko licemjerje od funkcionera u Briselu nije mogao ni da zamisli, jer su oni učinili sve da propadne projekat "Južni tok".

"Kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i sjevernu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze sa politikom", rekao je Dačić novinarima u Sankt Peterburgu, gdje učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu.

On je dodao da, ako je tačno ovo što je sada prvi put čuo, onda to zaslužuje veoma ozbiljne razgovore s Evropskom komisijom o njihovom odnosu prema Srbiji, prema interesima Srbije i građanima Srbije.

Dačić je naveo da je u razgovoru sa Milerom još jednom potvrđena opredijeljenost Srbije za nastavak saradnje sa ruskim energetskim gigantom, napominjući da je cijela Srbija bila razočarana zbog propasti projekta izgradnje gasovoda "Južni tok", koji je bio od životnog interesa.

On je rekao da je Srbija i dalje zaiteresovana za mogućnost snabdijevanja ruskim gasom, dodavši da je iz razgovora sa Milerom saznao da će krajem jula biti započeto postavljanje cijevi u Crno more prema Turskoj za budući gasovod "Turski tok".

Dačić je napomenuo da će Miler danas sa grčkom vladom potpisati Memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa.

"To govori o tome da ipak postoje neki realni obrisi da bi taj budući gasovod mogao da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije i dalje prema Mađarskoj i Austriji", rekao je Dačić.