{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS razmatra opciju priključenja "Turskom toku"

S
20.4.2015. u 09:22
2
75
RS razmatra opciju priključenja "Turskom toku"
2
RS razmatra opciju priključenja "Turskom toku"
Direktor "Gas-Resa" Slobodan Puhalac je izjavio da je strateško opredjeljenje Republike Srpske u gasnom sektoru određivanje pravca snabdijevanja ruskim gasom preko Srbije.
Puhalac je naveo da bi time postupak i lokacija priključka za Republiku Srpsku trebalo da budu identični planiranom iz "Južnog toka", a to je kod Čente, između Zrenjanina i Beograda.

Prema njegovim riječima, najizgledniji i najsigurniji pravac za nabavku gasa u ovom trenutku je projekat koji će biti nastavak "Turskog toka" sa krajnjim odredištem u Baumgartenu u Austriji.

"Pretpostavka je da će 'Južni tok' i nova alternacija većim dijelom biti identični u prostoru Srbije, a način priključenja Republike Srpske potpuno identičan", rekao je Puhalac za "Nezavisne novine".

On je istakao da je kompanija "Gas-Res" u stalnom kontaktu sa partnerima u Ruskoj Federaciji i Srbiji jer razvojne planove žele uklopiti u opcije izgradnje novog pravca snabdijevanja gasom onako kako bude dogovoreno između "Gazproma" i ostalih zemalja partnera.

Puhalac je naveo da je ovih dana na sastanku ministara vanjskih poslova Mađarske, Srbije, Makedonije, Grčke i Turske, dogovoreno formiranje radne grupe za izradu studije izvodljivosti za izgradnju gasovoda koji bi bio povezan na gasovod "Turski tok".

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: