|

"Energetski dani" u Banjoj Luci od 22. do 24. novembra

"Energetski dani" u Banjoj Luci od 22. do 24. novembra
0
F
FENA
5.11.2010. u 14:20
0
komentara
0

dijeljenja
"Energetski dani" u Banjoj Luci od 22. do 24. novembra Banja Luka
Konferencija o temi "Energetski dani Banja Luka 2010." bit će održana od 22. do 24. novembra.
U okviru konferencije predviđen je pilot-projekt uvođenja LED rasvjete u banjalučkoj Gimnaziji, a bit će upriličena i izložba "Energy expo", koja će predstaviti dostignuća u oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Član Savjeta za klimatske promjene Grada Banja Luka Petar Gvero rekao je na današnjoj pres-konferenciji da su "Energetski dani" prvi ovakav skup u BiH te da će u radnom dijelu konferencije biti riječi o održivoj energiji, energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i smanjenju emisije gasova u RS-u i BiH.

Naglasio je da je cilj konferencije da promovira napredne evropske vrijednosti u navedenim oblastima te da se ukaže na trendove u oblasti održivog razvoja i razvoja energetskog sektora kao njegovog osnovnog pokretača.

Gvero je upozorio da klimatske promjene postaju sve intenzivnije i da su najveći uzročnici tih negativnih pojava veliki gradovi koji generišu velike količine gasova, s tzv. efektom staklene bašte.

Šefica Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije Administrativne službe Grada Ljubica Milanović kazala je da je Banja Luka prva lokalna zajednica u BiH koja je potpisala Sporazum gradonačelnika u Briselu kojim je predviđeno smanjenje emisije ugljendioksida za 20 posto do 2020. i da je na osnovu toga nastao Održivi energetski akcioni plan grada Banja Luka (SEAP), koji je usvojila Skupština grada.

Ona je pojasnila da je Akcionim planom definirano oko 70 projekata iz različitih oblasti, te da je lokalna zajednica dobila ključnu ulogu u provođenju plana energetske efikasnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.