biznis
0

U ponedjeljak počinju "Energetski dani Banja Luka 2010."

FENA
Banja Luka
Banja Luka
Konferencija "Energetski dani", koja će se održati od 22. do 24. novembra u Banjoj Luci, okupit će više od 200 stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Šefica Odsjeka za razvoj, evropske integracije i investicije banjalučke gradske administrativne službe Ljubica Milanović precizirala je da će tokom ovog skupa, između ostalog, biti predstavljena Strategija razvoja energetike RS do 2020. godine i Akcioni plan održivog energetskog razvoja Banje Luke.

Također, bit će prezentirana iskustva Izraela, Norveške i Hrvatske u ovoj oblasti.

U okviru konferencije "Energetski dani Banja Luka 2010." u Banjalučkoj gimnaziji će biti predstavljen projekat LED rasvjete, a u Banskom dvoru izložba "Banja Luka energetski EXPO 2010".

Gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović je u februaru 2009. godine u Bruxellesu potpisao sporazum gradonačelnika evropskih gradova.

Ovom inicijativom se lokalne zajednice u Evropi animiraju da preuzmu obaveze i pokrenu aktivnosti čija realizacija ima za cilj smanjenje emisije štetnih gasova, unapređenje energetske efikasnosti i povaćanje korištenja energije iz obnovljivih izvora, a što će uz niz drugih aktivnosti voditi ka smanjenju negativnog uticaja na klimatske promjene.

Potpisivanje sporazuma evropskih gradonačelnika obuhvata, pored obaveza lokalnih zajednica, i podršku evropskih institucija u finansiranju i realizaciji određenih projekata.

Na sjednici Gradske skupštine u martu 2010. godine usvojen je Akcioni plan energetski održivog razvoja Grada Banje Luke (SEAP), koji će biti osnovni dokument za buduće planiranje aktivnosti na području energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije u Banjoj Luci.