USAID
0

U Banjoj Luci održan seminar o energetskoj efikasnosti

Sarajevo-x.com
U okviru USAID-ovog projekta Ekonomija energetske efikasnosti (3E), provedenog u saradnji sa UNDP BiH i GTZ, u utorak je održan seminar za saradnju u oblasti energetske efikasnosti u okviru Energetskih dana grada Banje Luke.

Seminar je organiziran za predstavnike javnog i privatnog sektora u BiH i treći je u nizu sličnih koji su se održavali u Sarajevu i Mostaru. Energetska efikasnost je najekonomičniji način da potrošači smanje potrošnju energije. Kako se korištenje energije smanjuje, tako su troškovi za potrošača niži, odnosno niži su računi za grijanje, struju i vodu. Mjere energetske efikasnosti je relativno lako provesti, a povrat uloženih sredstava se vraća u kratkom periodu.

"Tuzla je prepoznala značaj energetske efikasnosti a tuzlanski je načelnik još prije dvije godine formirao komisiju za EE. Općina Tuzla je proslijedila tri prijedloga za pilot projekte energetske efikasnosti sa pripremljenim elaboratima te iskazala spremnost za sufinansiranje tih projekata", rekao je Kemal Kurević, pomoćnik načelnika Općine Tuzla i jedan od prisutnih na seminaru.

USAID 3E je počeo sa izradom pilot projekata, ali također traži prijedloge i za druge pilot projekte. Stoga se na seminaru razgovaralo o dobrobitima energetske efikasnosti, kriterijima za izbor pilot projekata, kao i procedurama za javni tender koji će se koristiti za izbor izvođača radova na pilot projektima. GTZ je predstavio projekat strateškim energetskim radnim planovima dok je UNDP prezentirao svoje aktivnosti u oblastienergetske efikasnosti i lokalnom razvoju. Raiffeisen banka je na seminaru predstavila svoje kreditne linije za energetsku efikasnost. USAID-ov projekat Ekonomije energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,2 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima koje sufinansiraju javni i privatni sektor.

3E projekat će, u slijedeće četiri godine, raditi na povećanju kapaciteta općinskih partnera iz javnog sektora, malih i srednjih preduzeća te na podizanju svijesti građana o dobrobitima energetske efikasnosti. Do danas je vlada SAD-a, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila preko milijardu i po dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju iz USAID-a.