|

"Sarajevski dani znanja o energetskoj efikasnosti”

"Sarajevski dani znanja o energetskoj efikasnosti”
0
F
FENA
16.12.2010. u 14:53
0
komentara
0

dijeljenja
"Sarajevski dani znanja o energetskoj efikasnosti”
Projekt USAID 3E će implementirati u cijeloj Bosni i Hercegovini ukupno deset pilot projekata energetske efikasnosti, istaknuto je danas na skupu u Privrednoj komori Kantona Sarajevo organiziranom u okviru trodnevne manifestacije „Sarajevski dani znanja o energetskoj efikasnosti“.
Glavni inžinjer na USAID 3E projektu Fahrudin Kulić kazao je da su u fokusu ekonomski aspekti vezani za energetsku efikasnost. Projekt, kako je dodao Kulić, ima tri glavna cilja: podizanje svijesti građanstva o dobrobiti energetske efikasnosti, jačanje kapaciteta privatnog i javnog sektora u implementaciji takvih projekata i provođenje konkretnih pilot projekata kroz koje će se pokazati isplativost mjera energetske efikasnosti u zgradarstvu u BiH.

„Projekt je fokusiran na zgradarstvo jer se više od 50 posto energije u BiH troši u zgradama dok je u razvijenim zemljama taj procenat do 40 posto“, istakao je Kulić.

Kroz deset pilot projekata u cijeloj BiH, po njegovim riječima, pokazat će se različite mjere energetske efikasnosti. Jedan od pilot projekata odnosi se na zgradu Mašinskog fakulteta u Sarajevu, a ima za cilj prikazati da energetska efikasnost u praksi smanjuje troškove i štedi novac krajnjim korisnicima.

USAID u saradnji s Gradom Sarajevo, GTZ-om i UNDP-om organizirao je od 14. do 16. decembra „Sarajevske dane znanja o energetskoj efikasnosti“ koji su na više lokacija okupili stručnjake iz različitih oblasti energetske efikasnosti, predstavnike vlasti, kompanija i druge.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.