biznis
0

Elektroprivredi BiH koncesija za vjetropark Podveležje

FENA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Zaključak Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da se Elektroprivredi BiH (EPBiH) odobrava otvaranje zahtjeva za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroelektrana na platou Podveležja, sa zadovoljstvom je prihvaćen u toj kompaniji jer joj omogućava nastavak brojnih poslova neophodnih za početak izgradnje prvog vjetroparka u BiH.

"Očigledno je da su delegati Skupštine HNK-a prepoznali razvojne šanse za taj kanton koje donosi izgradnja vjetroparka na platou Podveležja. EPBiH je učesnik javnog natječaja koji je Vlada HNK-a raspisala posljednjeg dana augusta 2010. godine. Dostavili smo kompletnu dokumentaciju i rezultat toga je spomenuti zaključak Skupštine koji smo i očekivali. Ovakva odluka omogućit će nam korištenje sredstava iz SEEWIND projekta, odnosno sredstava Evropske komisije u iznosu 715.000 eura", rekao je generalni direktor EPBiH Amer Jerlagić, saopćeno je iz te kompanije.

Prema investicionoj odluci EPBiH na platou Podveležja, na mikrolokacijama Mali Grad i Svetigora, planirana je izgradnja vjetroparka od 16 vjetroagregata ukupne snage 46 MW.

U prvoj fazi, do septembra 2011. godine, izgradit će se dva vjetroagregata od po dva MW, a u drugoj fazi, koja počinje 2012. godine, gradit će se preostalih 14 vjetroagregata pojedinačne snage od dva do tri MW.

Realizacija projekta izgradnje vjetroparka Podveležje bit će povjerena gotovo u potpunosti domaćim kompanijama, a sam izgled platoa Podveležje značajno će promijeniti izgradnja neophodne infrastrukture, prije svega puteva, što će se značajno odraziti na standard lokalnog stanovništva, kaže se u saopćenju EPBiH.