Elektroprivreda BiH
0

Do septembra dva vjetroagregata na Podveležju

FENA
Nakon nedavnog otvaranja zahtjeva Elektroprivrede BiH (EPBiH) za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroparka na platou Podveležja, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak je usvojila odluku o dodjeli koncesije ovoj kompaniji za korištenje građevinskog zemljišta na platou Podveležje.

Time su stvoreni svi neophodni preduvjeti za početak izgradnje vjetroparka "Podveležje“, prvog proizvodnog energetskog kompleksa u BiH koji će koristiti snagu vjetra za proizvodnju električne energije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić kazao je da ova odluka Vlade HNK-a za Elektroprivredu BiH znači i znak za start projekta izgradnje 16 vjetroagregata na platou Podveležja ukupne snage 46 MW.

"Elektroprivreda BiH je već pripremila svu neophodnu dokumentaciju, rađenu na osnovu mjerenja snage vjetra na ovom području, pa sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo do septembra ove godine imati dva vjetroagregata, snage od po dva MW, priključena na našu mrežu. Druga faza realizacije ovog projekta počinje 2012. godine kada će se izgraditi preostalih 14 vjetroagregata, pojedinačne snage od dva do tri MW. Ova odluka Vlade HNK-a bila nam je neophodna jer nam omogućava korištenje sredstava iz SEEWIND projekta, odnosno sredstava Evropske komisije od 715.000 eura“, rekao je Jerlagić.

Posebno je naglasio da će i u realizaciji ovog projekta, ukupne vrijednosti oko 125 miliona KM, a u skladu sa poslovnom politikom kompanije, svi poslovi koje mogu uraditi domaće kompanije biti povjereni njima, što će biti značajan doprinos uposlenosti lokalne građevinske operative, transportnih kapaciteta i metalne industrije.

"Istovremeno, izgradnjom vjetroparka, značajno će se poboljšati i standard življenja na poprilično nepristupačnom platou Podveležja jer smo u obavezi izgraditi određenu infrastrukturnu mrežu i neke, za stanovništvo ovog područja, neophodne objekte“, rekao je Jerlagić.