Privreda
0

Elektroprivreda BiH partner Evropske komisije u SEEWIND projektu

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Na osnovu aplikacije Elektroprivrede BiH (EPBiH) i potpisanog aneksa na Konzorcioni sporazum s ostalim partnerima u SEEWIND projektu - ispitivanje vjetropotencijala u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini - krajem protekle sedmice u Elektroprivredu BiH stigla je potvrda iz Evropske komisije o prihvatanju partnerstva u realizaciji tog projekta.

Time je EPBiH, kako je danas saopćeno iz ove kompanije, postala 12. partner u Konzorcionom sporazumu na mjestu operatora s pravom korištenja finansijskih sredstava iz budžeta projekta u iznosu 978.090,21 euro.

Prva uplata, u iznosu 715.375,18 eura, od Evropske komisije Elektroprivredi BiH odobrena je posljednjeg dana septembra.

Razlika sredstava od 262.715,03 eura Elektroprivredi BiH će biti uplaćena po završetku projekta izgradnje i puštanja u pogon dvaju vjetroagregata na platou Podveležje, što je pilot-projekt EPBiH.

Planirani zvršetak svih poslova u SEEWIND projektu je polovinom septembra 2011. godine.

Prihvatanje EPBiH kao partnera u SEEWIND projektu rezultat je spoznaje Evropske komisije da vjetroelektrane na Podveležju predstavljaju proizvodni kapacitet čiste energije, na osnovi obnovljivog izvora primarne energije, koji nije opterećen emisijom stakleničkih plinova.

Istovremeno, ovaj projekt predstavlja značajnu razvojnu mogućnost i šansu ne samo za povećanje proizvodnje električne energije nego i šansu za pokretanje privrednog razvoja regiona, a lokalnom stanovništvu se stvara bolja ekonomska osnova za, kroz programe prijateljskog okruženja, osiguranje sredstava za rješavanje infrastrukturnih problema, kao što su lokalni putevi, vodovod, područne ambulante i razvoj elektromreže šireg područja, navode iz Elektroprivrede BiH.