Recesija dolazi
5

Ekonomski rast Srbije bi zbog koronavirusa mogao biti prepolovljen

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji ove godine iznosit će dva, umjesto planiranih četiri posto ako epidemija koronavirusa završi do jula.

Teza je to stručnjaka časopisa Kvartalni monitor, a prenos je Danas. Fiskalni deficit će, ako se epidemija završi u prvoj polovini godine, porasti na 1,5 posto BDP-a zbog direktnih troškova u suzbijanju zaraze i mjera koje se poduzimaju za smanjenje posljedica na privredu.

Epidemija bi, kako se navodi, mogla utjecati i na usporavanje realizacije investicija zbog moguće bolesti radnika i nedostatka materijala.

Ukoliko epidemija traje tokom cijele godine, privreda bi mogla da uđe u recesiju, a fiskalni deficit da poraste na tri posto usljed smanjenja poreskih prihoda.

Utjecaj epidemije na privredu Srbije bit će kratkoročan ako se ona završi ove godine, jer kao i sve prirodne katastrofe ostavlja posljedice u godini u kojoj se dogodi.

"Privreda u Srbiji bi se naredne godine mogla velikim dijelom oporaviti, jer bi posljedice bile vremenski ograničene za razliku od recesije, kao 2008. i 2009. godine, koja je izazvana unutrašnjim problemima privrednog sistema", navode oni.