|

Ekonomski fakultet u Sarajevu i Klas d.d. Sarajevo potpisali Sporazum o saradnji

Ekonomski fakultet u Sarajevu i Klas d.d. Sarajevo potpisali Sporazum o saradnji
114
Klix.ba
9.12.2015. u 14:15
2
komentara
114

dijeljenja
1/4
2/4
3/4
4/4
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i bh. prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo potpisali su memorandum o razumijevanju, kojim se označava početak saradnje na različitim nivoima i kroz različite aktivnosti.
Ovakav tip saradnje se najviše tiče studenata. Kao rezultat potpisanog memoranduma razumijevanja najbolji studenti EFSA (dva studenta sa Dekanove liste) će krajem akademske 2015/16. godine dobiti mogućnost za obavljanje pripravničkog staža i sticanje prvog radnog iskustva u jednoj od najuspješnijih kompanija u BiH Klas d.d. Sarajevo, članici AS Grupacije.

Klas će u budućnosti aktivno podržavati rad studenata kroz realizaciju različitih projekata na primjeru Klasa, realizaciju gostujućih predavanja predstavnika Klasa u okviru nastave na predmetima koji se izvode na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U planu su i različite posjete i obilasci studenata kompanije Klas, zajednička organizacija takmičenja za studente za izradu najboljeg diplomskog i završnog rada, podršku organizaciji međunarodnih naučno-istraživačkih konferencija na EFSA i drugo.

Ovakav vid saradnje predstavlja implementaciju ustaljene svjetske prakse, te je dodatni korak jačanju odnosa između akademske i poslovne zajednice u Bosni i Hercegovini. Na press konferenciji, medijima su se obratili dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Željko Šain i generalni direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmir Hrvić.

"Za Fakultet ovo predstavlja uspostavljanje i širenje saradnje sa realnim sektorom u cilju praktične edukacije studenata i istraživačkog rada nastavnog osoblja. Fakultet će imati prostor za praktičnu primjenu svog teoretskog znanja, a Klas mogućnost za prenošenje novih praktičnih spoznaja i izazova u poslovanju akademskoj zajednici, u cilju njihovog zajedničkog rješavanja. Zajedničkim radom postižemo sinergetske efekte: primjene teorijskih znanja u praksi i praktičnih znanja u empirijskim istraživanjima i edukaciji", izjavio je prof. dr Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta.

"Klas je lider u proizvodnji hrane u našoj zemlji i jedan od značajnih proizvođača hrane u regionalnim okvirima. To naše liderstvo ostvarujemo, prije svega, investicijom u ljude. Naš rast ali i razvoj temeljimo na znanju. Iz tog razloga, sasvim je razumljivo da nastojimo ostvariti što jaču dugoročnu saradnju sa visokoškolskim ustanovama kakva je Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu. Pored toga i ja sam ponosan što sam završio upravo ovaj fakultet i posebna mi je čast sjediti sa svojim profesorima i kolegama iz privrede u Poslovnom savjetu ustanove na kojoj sam se obrazovao", izjavio je direktor Klasa Rusmir Hrvić.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...