{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekonomski fakultet UNSA dobio prestižnu AACSB institucionalnu akreditaciju

2.10.2015. u 14:30
983
7
Ekonomski fakultet UNSA dobio prestižnu AACSB institucionalnu akreditaciju
983
Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu je u augustu 2015. godine dobio još jednu međunarodnu akreditaciju za visoko obrazovanje, nakon čega je postao prvom visokoobrazovnom institucijom u Bosni i Hercegovini sa AACSB institucionalnom akreditacijom (The Association to Advance Collegiate Schools of Business).
Nakon više od deset godine akreditacijskog procesa, EFSA je postao član zajednice od pet posto najkvalitetnijih poslovnih škola i fakulteta u cijelom svijetu, a ovo priznanje predstavlja potvrdu pozicije EFSA kao vodeće visokoobrazovne institucije u BiH i regionu.

AACSB, osnovana 1916. godine, je najstarija međunarodna institucija za business škole, koja nudi diplomske, master i doktorske studije iz oblasti biznisa i računovodstva. Misija AACSB je unapređenje kvalitete poslovnog obrazovanja kroz usklađivanje standarda kvalitete koji vode akreditaciji, kroz odgovoran i promišljen leadership i kroz ponudu usluga koje čine dodanu vrijednost.

"Potrebno je mnogo predanosti i odlučnosti za postizanje AACSB akreditacije. Business škole ne samo da moraju ispuniti određene standarde kojima će dokazati svoju izvrsnost, već se i njihovi dekani, nastavno i administrativno osoblje, moraju obavezati na kontinuirano napredovanje, kako bi bili sigurni da će institucija nastaviti isporučivati svojim studentima najkvalitetnije obrazovanje", rekao je Robert D. Reid, izvršni potpredsjednik i glavni referent za akreditacije AACSB International.

Prof. dr. Veljko Trivun (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prof. dr. Veljko Trivun (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Profesor Veljko Trivun je istakao kako se u poslovnom svijetu diplomanti prepoznaju posebno po školi u kojoj su stekli svoje prvo prefesionalno znanje.

"Moderni poslovni svijet 'priznaje' samo one obrazovne institucije koje su akreditovane od strane 'akreditacionih kuća', a koje su međunarodno priznate. Dvije najznačajnije su AACSB i EFMD. Ovi procesi nemaju dodirnih tačaka sa nacionalnim akreditacijama koje djeluju samo na lokalnom nivou i njihovi kriteriji akreditacije su znatno 'niži'. Sve to dodatno daje na značaju ovakvih akreditacija. Trenutno, u svijetu egzistira oko 15.000 ovakvih škola ali je samo dva posto akreditovano na ovaj način", rekao je Trivun.

Nadalje, profesor Muris Čičić (EFSA) naglasio je da su akreditacije visokoškolskih ustanova garancija ispunjavanja potrebnih uslova i kvaliteta visokog obrazovanja.

Nažalost, pojavio se veliki broj akreditacija različitog profila, koje zamagljuju suštinske elemente kvaliteta. Zato su važne renomirane međunarodne akreditacije, kao što su AACSB i Equis, koje jedine u svijetu garantiraju visok kvalitet i renome institucije koja ih dobije. Akreditaciju AACSB, koju je dobio Ekonomski fakultet u Sarajevu, ima pet posto ekonomskih fakulteta u svijetu. Za poređenje, kad bi BiH po razvoju i rastu bila među pet posto zemalja, zauzimala bi 10-15 mjesto na tabeli razvijenih zemalja, u društvu sa Švicarskom, Norveškom, Singapurom i sličnima.

Doc. dr. Jasmina Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Doc. dr. Jasmina Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu jeste zapravo lokalna institucija ocjenjena po svjetskoj metrici. EFSA sada zasigurno ispunjava standarde svjetskih autoriteta kada je riječ o ocjeni poslovnih škola", istakla je profesorica Jasmina Selimović.

U zaključku, deekan Ekonomskog fakulteta UNSA je rekao kako postignuta Akreditacija predstavlja najveće međunarodno priznanje Ekonomskog fakulteta otkako je registriran 1952. godine za kvalitet nastavnih i naučno-istraživačkih programa, radu sa studentima, poslovnim okruženjem i javnoj društvenoj odgovornosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: