Je li realno?
35

EBRD smatra da je BiH ubrzala reforme. Prošle godine u našu zemlju uložili 300 miliona eura

R. D.
Foto: EBRD
Foto: EBRD
Evropska banka za obnovu i razvoj najveći je investitor u regiji, a njen predsjednik Suma Chakrabarti zadovoljan je reformama koje poslije posljednjih izbora vlast provodi u našoj zemlji.

On je u intervjuu za Jutarnji list kazao kako je EBRD trenutno najveći ulagač u našoj regiji, misleći na države nastale raspadom bivše Jugoslavije koje još uvijek nisu ušle u članstvo Evrope unije.

"Samo prošle godine uložili smo ovdje 30 milijardi eura. Bili smo to godinama i u Hrvatskoj, danas se smjenjujemo s Evropskom investicijskom bankom", kazao je.

Izjavio je i kako se može biti zadovoljno ritmom razvoja tih zemalja.

"Uzmimo primjer BiH gdje je do prije nekoliko godina bilo vrlo teško raditi, a lani smo tamo s više od 300 milijuna uloženih eura dosegli vlastiti rekord. Značajno su ubrzali reforme nakon izbora", kazao je Chakrabarti.

Veliki se novac ulaže i u Kosovo, dodaje, 110 miliona eura golem je iznos za tako malu zemlju.

"U maju će se u Zagrebu odlučivati o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji te ritmu njihova uključivanja u EU. Većina zemalja EU sklona je taj ritam ubrzati, ostale su samo tri koje još treba nagovoriti. Ali, priključenje EU nije samo pitanje rasta i ekonomske konvergencije, EU je vrlo zainteresirana za zemlje koje imaju snažne institucije, gdje se poštuju zakoni i gdje postoje kapaciteti za upravljanje europskim fondovima. Pred zemljama zapadnog Balkana još je velik posao", zaključio je on.