biznis
0

Džakula: Već prikupljeno 3,14 milijardi KM poreza

SRNA
Miro Džakula
Miro Džakula
Vršilac dužnosti direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula rekao je da je zaključno sa 20. julom na Jedinstveni račun prikupljeno 3,141 milijardi KM.

Džakula je naveo da je plan Uprave da u ovoj godini na Jedinstveni račun prikupi rekordnih pet milijardi KM, te da, na osnovu dosadašnjih pokazatelja, očekuje da će taj ambiciozni plan biti ispunjen.

On je u intervjuu SRNI istakao da prvi rezultati pojačanih kontrola povrata PDV-a već postoje i ogledaju se u tome da je u ovom mjesecu iznos zahtijevanog povrata poreza na nivou iz jula prošle godine.

"Poseban slučaj biće kontrola već vraćenih 436 miliona KM, koliko je učinjeno u prvoj polovini ove godine. Budući da je to 30 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, donijeli smo zajedno plan pojačanih kontrola zahtjeva za povrat PDV-a i zahtjeva za poreski kredit", rekao je Džakula. 

On smatra da nagli rast zahtjeva za povrat PDV-a nije usklađen sa privrednim kretanjima u BiH, kao i da postoji određeni broj zahtjeva za vraćanje i zahtjeva za poreski kredit koji nisu opravdani.

"U vremenima krize obveznici traže način kako da dođu do sredstava i shvatili su da je država jeftiniji oblik zaduživanja od poslovnih banaka, pa pokušavaju da na takav način prevaziđu poslovne poteškoće", naveo je Džakula.

On je upozorio da postoji i mnogo fiktivnih firmi posredstvom kojih se putem fiktivnog prometa nastoji ostvariti pravo na povrat PDV-a.
"Činjenica je da toga ima i da je to proizvod svih nejasnoća u smislu zakonske regulative, kao i nerada institucija sistema, pa je Uprava preduzela postupke da se ti neopravdani povrati suzbiju i svedu na najmanju moguću mjeru te da se utvrdi osnovanost i zakonitost svakog takvog povrata PDV-a", istakao je Džakula.

On je naglasio da će se po okončanju započetih kontrola znati pravo stanje, dodajući da su u prvih šest mjeseci ove godine inspektori UIO izvršili ukupno 4.103 kontrole u kojima je naknadno utvrđena obaveza u iznosu od 37,3 miliona KM.

Govoreći o švercu robe, on je naveo da je u prvih pola godine oduzeto robe u vrijednosti od milion maraka, te da su podnesena 322 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izrečeno 33.500 KM kazni po prekršajnim nalozima.

Džakula je rekao da je među privremeno oduzetom robom najviše raznih tekstilnih proizvoda, zatim kafe i proizvoda od kafe, vozila, autodijelova, elektromaterijali, namještaj, kozmetika, nakita...

Prema njegovim riječima, kada je riječ o akciznoj robi posebna pažnja posljednjih mjeseci posvećena je uvozu kafe. 

Džakula naglašava da je, nakon procesuiranja nekoliko slučajeva pokušaja nezakonitog uvoza kafe u BiH te preduzimanja raznih aktivnosti sa drugim agencijama za provođenje zakona, uvoz sirove kafe znatno uvećan u BiH.