biznis
0

Dukat BiH: Uvest ćemo vlastiti, paralelni sistem kontrole mlijeka

Klix.ba
Povodom "iznimno neugodnih događaja koji su proteklih dana pogodili mljekarski sektor širom regije", vezanih uz izoliran slučaj pojave nesukladnih proizvoda koji su opozvani s tržišta s ciljem zaštite potrošača iz Dukata BiH su se oglasili saopćenjem za javnost.

"Svjesni smo neugodnih osjećaja i brige s kojima ste se suočili, stoga osjećamo odgovornost i potrebu obratiti vam se, pružiti objašnjenja i dodatne informacije", naveli su iz Dukata te istaknuli kako "sporni proizvodi sa tri pošiljke koje su uzorkovane na granici nisu izašle na tržište Bosne i Hercegovine".

Navode i kako su sve pošiljke proizvoda iz njihovog asortimana prilikom ulaska u BiH prošle sve zakonom naložene analize.

"Od 25.10.2012. godine do 05.02.2013. godine na raznim proizvodima iz našeg asortimana urađeno je 840 različitih analiza i super analiza koje je zahtijevao Ured za Veterinarstvo BiH i niti jedan proizvod nije obustavljen i proglašen kao pozitivan na analize i super analize. Iako kao odgovorna tvrtka pristupamo poslu s najvećom pažnjom i poštujući sve obaveze propisane zakonom i pravilnicima koji se odnose na sigurnost i zdravstvenu ispravnost proizvoda, svjesni smo da je velikom količinom neprovjerenih, netačnih i oprečnih informacija u medijima poljuljano povjerenje potrošača prema cjelokupnom mljekarskom sektoru, pa tako i industriji. Budući da je kao izvor problema utvrđena nesukladna stočna hrana, želimo spriječiti situacije na koje kao industrija nemamo utjecaja niti nadležnosti, no unatoč tome osjećamo odgovornost prema potrošačima, našim zaposlenicima i zajednici u kojoj poslujemo, te želimo sa svoje strane učiniti mnogo više", ističu iz Dukata BiH.

Napominju kako se stoga čvrsto obavezuju da će uvesti vlastiti, paralelni sistem kontrola zdravstvene ispravnosti svježeg sirovog mlijeka koje otkupljuju, kao i gotovih proizvoda.

"Vjerujemo da ćete prepoznati trud koji ulažemo u zaštitu naših potrošača, unapređenje poslovanja i ljubav prema poslu kojim se bavimo", naveli su između ostalog iz Dukata BiH.