Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne zaboravimo da je upravo Amerika ta koja je izgradila Evropu nakon drugog svjetskog rata marshalovim planom, te da je kao posljedica, ekonomija zapadne evrope u sljedecih nekoliko desetljeca kontinuirano uvezivana sa americkoj. Od primarnog do tercijarnog sektora, od vojne industrije do hemijske i naravno berze (tj. finansijskog sektora). Jedino je De Gaulle, tadasnji ekscentrik zasnivao gradnju francuske na neovisnosti o americkim proizvodima i dizajnu - pa je tako francuska istupila iz NATO-a zato Citroen se gradi na potpuno drugacijem principu od auta u ostalim drzavama, itd. Kao potencijalni aspiranti prikljucenju evropskoj uniji mi smo vec odavno poceli primjenjivati odredjene standarde u nasem trzistu, pogotovo finansijskom gdje su strane banke pokupovale ama bas sve sto se kupiti moglo. Pretpostavljati da je Evropa dovoljno jaka da izdrzi amercki krah a ipak ostane na nogama su moguce (mada malo vjerovatne) jedino kroz reorjentaciju citave ekonomije k Rusiji, Kini, Indiji, mada su kulturne i pravne razlike tolike da bi potencijal korupcije koji se pri slicnim transakcijama desava kroz Dubai, Djibuti, itd desetinama puta uvelicao. Da ne razmatramo pitanja neminovnog umanjivanja znacaja datog nacelima evropske zajednice - vladavine prava, ljudska prava, itd. - koje bi se morale diskretno staviti u stranu da bi se zadovoljile zelje i potrebe novih finansijera ovog kontinenta koji vec odavno, bas kao i amerika zivi na kredit. Tako da neka nama Amerike, ziva bila i zdrava, jer je Amerika i politicki i ekonomski garantor bosasnke nezavisnosti i stabilnosti i prosperiteta (po pitanju posljednja dva mislim na dugorocni rok, jer to nije posljedica pljacki izvana kao sto se mi volimo izraziti nego nase sopstvene nesposobnosti, lijenosti, neznanja i nekulture). Zivila Amerika!
Stvarno ste smijesni - mislite ako se u USA finansijska trzista sruse da ce to postediti ostatak svijeta? Trzista se drmaju u cijelom svijetu i ako se nastavi ovaj domino efekat, SVI cemo imati jedan veliki problem zvani recesija. Probudite se vise iz svojih mikrokutija i skontajte da granica u svijetu finansija NEMA. Sta padne lijevo, odjekne i desno. Zato vam je bolje da se nadate da ce stvari da krenu ka boljem u USA
kakvih crnih 32% americkog kapitala ne pricaj gluposti saudijci drze 10-12% americkog kapitala
Potpuno je jasno da je ovo kraj neoliberalnog kapitalizma, i naravno on ce sa sobom povuci ostatak svijeta... koji je vec u haosu. Buducnost leži upravo u razlicitim oblicima socijalizma (preko samoupravljanja pa do trockizma), jer jedino on nudi oporavak i napredak čovječanstva. Ne bi valjalo da USA propadnu kao velika sila, ali bez radikalnih reformi oni se iz problema ne mogu izvući.
sto se tice amera oni su truba, pocetak kraja :) a jos sada kad bi braca muslimani iz araibje povukli svoj kes koji lezi u americi (tacnije 32 posto citavog americkog kapitala) onda bi tek doslo do raspada. A sto se tice EU ovde je jos stabilno ovde nema za brigu nikako... mada vidis preko noci se sve desi :) heheh bice dobro :)
Karl Marx je nekad pisao: Kapitalizam ce sam sebe unistiti. ... Pocetak?
koliko god mi mrzili amere dobro rece prijatelj Rasim - padom amerike pada i ostatak svijeta, evo vidite sta se po evropi radi... A osim toga ovi s brda (tako zvani 93. a sada \"komsije iz RS-a) jedva cekaju da oslabi medjunarodna zajednica vodjena amerima i da opet zapocne rat u BiH.
Krah \"Američkog sna\", zasnovanog na lažima, pederskoj demokratiji, bogaćenju nekolicine bogataša, borbi protiv terorizma i muslimana, cirkusu, kamatama, zaglupljivanju vlastitog naroda, Hollywoodskim paunovima, južnjačkoj utjehi, nametanja \"demokratije\" drugim državama, haračenju drugih naroda.........
Hajde nam samo pojasni kakve veze ima krah berze, sa masovnim hapsenjima i stvaranjima koncentracionih logora u Americi?
jedna budala je vec prije 4 mjeseca na ovim komentarima i na forumu uporno govorila: 30. septembar pad Amerike kao drzave, kapitalistickog sistema. tada su me prozvali antiamerikancem. sada se spremite za masovna hapsenja po Americi, u preko 600 skoro stavljenih u rad koncentracionih logora, te martial law. a naravno, svi cemo u cijelom svijetu osjetiti posljedice, a ne govorim po masovnom i brutalnom povecanju cijena, vec o gladi i prezivljavanju. pozdrav
Juuuuupiiiiii glupani
pao zbog republikanaca, koji ste vi glupani citat: Naime, protiv prijedloga zakona o sanaciji glasalo je 228 kongresnika (95 demokrata i čak 133 republikanca) CAK!!!!!!! jeste li vi normalni isto ko da pise 20 demokrata i 150 republikanaca pa cak) s koje prodemokratske stranice ste ovo prepisali?
Kasnite, pad je vec 778bodova
Neka, samo neka se nastavi ovaj njihov pad. Mozda ipak ima malo pravde na ovom svijetu.
Ja se ne bih radovao. Ovo neće proći bez posljedica na čitav svijet. Posljednji put kad je velika ekonomska kriza bila čitav sjvet se našao ui ratu.