biznis
0

Dow Jones pao više od 680 bodova!

FENA
Američki Kongres je usprkos dramatičnom apelu predsjednika Georgea W. Busha odbio izglasati 700 milijardi dolara vrijedan plan spasa američkog financijskog tržišta, a burzovni indeksi na Wall Streetu reagirali su drastičnim padom, pa je tako Dow Jones Industrial Average pao više od nevjerojatnih 600 bodova.

Iako se već danima najavljivalo kako je o planu sanacije američkog financijskog tržišta "teškom" 700 milijardi dolara postignut načelan dogovor između Bijele kuće, demokratske većine i republikanske manjine, kad je prijedlog zakona stavljen na glasanje, Kongres ga je odbio.

Zanimljivo je da su zakon u Kongresu srušili upravo republikanci. Naime, protiv prijedloga zakona o sanaciji glasalo je 228 kongresnika (95 demokrata i čak 133 republikanca), dok je ukupno 205 kongresnika (140 demokrat i 65 republikanca) glasalo za plan. Kongres je tako u konačnici odbio prijedlog najveće državne intervencije u financijsko tržište od Velike depresije 1929. godine

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Fratto kazao je kako je predsjednik Bush "vrlo razočaran" rezultatima glasanja u Kongresu. Dodao je kako će se Bush u narednim danima sastati sa svojim suradnicima kako bi odlučili o sljedećim koracima, prenosi Business hr.

Rezultate glasanja u Kongresu komentirao je i demokratski predsjednički kandidat Barack Obama, ustvrdivši kako je "skandalozno da se od "običnih" ljudi traži da počiste nered na Wall Streetu".

Samo nekoliko sekundi nakon glasanja u Kongresu Wall Street je, potpuno očekivano, reagirao dramatičnim padom glavnih burzovnih indeksa. Indeks S&P 500 pao je na najniže razine od sloma burze 1987. godine, dok je Dow Jones Industrial Average pao nešto više od 680 bodova.

Koliki je opseg kraha na Wall Streetu najbolje pokazuju podaci o padu nekolicine "preživjelih" financijskih divova. Tako su dionice Goldman Sachsa i Morgan Stanleyja pale više od 19 posto.

"To je najgore što sam vidio otkako je kreditna zbrka počela, sve dok ne saznamo zašto nisu izglasali, nastavit ćemo s rasprodajom (dionica)", komentirao je za financijsku agenciju Blomberg, Michael Nasto, vodeći broker U.S. Global Investors Inc., investicijskog fonda vrijednog pet milijardi dolara.

Program od 700 milijardi dolara trebao je omogućiti ministarstvu financija SAD-a da po diskontnoj cijeni otkupljuje od banaka i drugih financijskih institucija, nelikvidne vrijednosnice derivirane iz hipotekarnih kredita i druge loše dugove, koje opterećuju njihove bilance i uzrok su ogromnih gubitaka te niza propadanja i preuzimanja financijskih divova s Wall Streeta.

Neuspjeh u Kongresu najviše se pripisuje Georgeu W. Bushu, koji je osobnim pozivima cijeli ponedjeljak pokušavao disciplinirati svoje republikance nakon što je glavnina demokrata prihvatila plan u koji su ugradili kontrolne mehanizme.

Republikanci su pak krivnju potražili u čelnici donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi, koja se u govoru prije glasanja kritički izrazila o ekonomskoj politici Bushove administracije, no Pelosi je odgovorila kako su se i demokratski i republikanski vođe obvezali da će osigurati više od polovice kongresmena za zakon, a da je jasno ko to nije učinio.

I prije glasanja u američkom parlamentu burza je sa skepticizmom očekivala rasplet događaja te je DJIA indeks bilježio pad od 200 bodova, a u sličnom sentimentu trgovinu su završile azijske i europske burze, dodatno opterećene krizom europskih banaka, koje ne bi opstale bez izdašne državne pomoći.

Američku je burzu današnji trgovinski dan dočekao s kolapsom još jednog bankarskog diva, Wachovie, koju preuzima Citigroup uz pomoć države. Naime, Citigroup će za Wachoviu platiti 2,2 milijarde dolara te preuzeti 42 milijarde obveza, a sve obveze iznad toga preuzima Federal Deposit Insurance Corp.

Iako je nejasno koji će biti sljedeći potez Busha i vodstva Kongresa, očekuje se novo glasanje u donjem domu i vjerojatno prolongiranje glasanja u Senatu. Zastupnički dom se o zakonu ipak najvjerojatnije neće izjašnjavati prije srijede.