biznis
0

Dostavljanje finansijskih ponuda za izgradnju GGM-a 15. septembar

ZEDA
Idućeg mjeseca trebao bi biti poznat izvođač radova na budućoj Glavnoj gradskoj magistrali u Zenici. Rok za dostavljanje finansijskih ponuda je 15. septembar, za kada je planirano i otvaranje ponuda, potvrdila je agenciji Zeda sekretar tenderske komisije, Fikreta Kodžbo.

Kodžbo je podsjetila da je taj rok pomjeren sa 29. avgusta na 15. septembar, jer je ranije došlo do pomjeranja roka u postupku pretkvalifikacija.

Podsjetimo, na tender je dostavljeno pet ponuda, a kvalifikacije su prošla četiri ponuđača - dva konzorcija, jedan koji predvodi sarajevski "Euroasfalt" i drugi kojeg čine "Hering" iz Širokog Brijega i "Trgošped" Kakanj, te kompanije "Starbag AG" Austrija i "Koteks" Osijek. Ponuda turske kompanije "Silahtaroglu Insaat VAW" je odbačena, jer nije zadovoljila kriterije tendera.

Projekt Glavne gradske magistrale finansirat će se kreditom Saudijskog fonda za razvoj u iznosu od 25 miliona dolara. Gradit će se saobraćajnica koja će povezati autocestu na koridoru 5-C i sadašnji magistralni put M-17, u dužini od 7,85 kilometara ceste. Gradska dionica dugačka je 3,25 kilometara, dok je prigradska dionica dugačka 4,6 kilometara. U okviru projekta bit će izgrađena dva mosta na Bosni i Kočevi, te dvije velike kružne raskrsnice na Drvenom mostu i naselju Crkvice.