Pripremne aktivnosti pri kraju
0

Zenica: Nema prepreka za gradnju GGM-a

Piše: E. B.
Pripremne aktivnosti za realizaciju još jednog velikog investicionog projekta u Zenici, gradnju "Glavne gradske magistrale", privode se kraju i radovi bi trebali početi uskoro.
Gradnja GGM-a smanjit će gradske gužve (Foto: ZEDA)
Gradnja GGM-a smanjit će gradske gužve (Foto: ZEDA)
Nakon što su poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH većinom glasova podržali sporazum o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj za realizaciju projekta "GGM Zenica", jer se radi o povoljnoj kreditnoj liniji od 25 miliona dolara sa petogodišnjim "grejs periodom", rokom otplate od 25 godina i sa dva posto kreditnih troškova, sve administrativne aktivnosti su riješene.
Stalna čekanja na raskrsnicama (Foto: ZEDA)
Stalna čekanja na raskrsnicama (Foto: ZEDA)
Za potrebe realizacije ove investicije nedavno je formirana 'Izvršna agencija za implementaciju projekta GGM-a', na čijem čelu je Mirsad Heleg, koji je istodobno i direktor JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice. Iako je kreditor "Saudijski fond za razvoj" imao prvobitnu namjeru da ovaj posao povjeri "Razvojnoj banci" nosilac projekta Općina Zenica zatražila je da se formira "Izvršna agencija" na nivou lokalne zajednice, jer u općinskim službama ima dovoljan broj stručnih kadrova, koji mogu odgovoriti svim zahtjevima i poslovima na pripremi i izgradnji GGM-a. Tako će na stručnim poslovima u Agenciji bit će angažirano 10 do 12 stalno uposlenih stručnjaka za projektantske i konsultantske poslove.

Prema planiranim aktivnostima prva dionica GGM-a u dužini od 3.250 metara, na relaciji "Željezara Kapija 1" do Bojin vira, započeti će sa radovima nakon što budu obavljene sve tenderske procedure, što se očekuje tokom oktobra.