Blokada koja puno košta
8

Dom naroda FBiH zakazan: Dokad će čekati Komisija za vrijednosne papire

R. D.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Poslovna zajednica više od pola godine apeluje na Dom naroda Federalnog parlamenta da deblokira rad Komisije za vrijednosne papire, ključnog aktera finansijskog tržišta u ovom entitetu. Za srijedu je zakazana nova sjednica, ove tačke nema na dnevnom redu, a poslovni sektor i dalje čeka.

Šesta sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za 13 sati ove srijede, a među 17 tačaka dnevnog reda nema one koja uopće ne bi trebala biti političko pitanje.

Vrh Federacije BiH je još 2018. godine postigao dogovor da nakon konkursne procedure za predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH imenuje Esada Dželilovića, za zamjenika predsjednika Mateja Živkovića, a za članove Amira Ibrovića, Adnana Zukića i Romea Zeleniku. Da bi navedeni kandidati stupili na funkcije, bilo je potrebno da prijedlog predsjednika i potpredsjednika FBiH potvrdi Parlament Federacije BiH.

Sve je zapelo na Domu naroda, a najglasniji su bili delegati SDP-a. Dželiloviću zamjeraju da je politički aktivan, a Ibroviću da nema potrebne kvalifikacije, a slično se zamjera i Zeleniki.

Poslovni sektor s druge strane trpi milionske gubitke i ne želi slušati politička prepucavanja kod teme koja bi trebala biti. Nijedan ozbiljnijih proces na finansijskim tržištima ne može biti okončan bez komisije, čekaju pripajanja, dokapitalizacije, brojni drugi predmeti.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH je zbog nerada komisije pisalo najistaknutijim predstavnicima vlasti, a njihov predsjednik Adnan Smailbegović govorio je kako je prekid rada ove institucije uzrokovao "nakupljanje" znatanog broja predmeta koji su na čekanju, a njihovo nerješavanje stvara velike probleme poslovnom sektoru.

"Mi to ne razumijemo. Nisu privrednici zaslužili da zbog nerada političara ili njihovih nesuglasica koče razvoj zemlje i jednostavno nam ne daju da idemo naprijed", kaže Smailbegović.

Ovakav zastoj u radu komisije zatekao je banke, a zasigurno i druge privredne subjekte, problematizirao je i Berislav Kutle predsjednik Udruženja banaka u BiH.

"U trenutku kada trebaju ili su već podnijeli zahtjeve za postupanje Komisije iz njene zakonom utvrđene nadležnosti, a prema kojima je rješavanje do daljnjeg obustavljeno, čime se uzrokuje direktna finansijska šteta bankama, a naročito investitorima čija su ulaganja na čekanju", kazao je on.

Srijeda je blizu, mogućnost da se kroz politički kompromis direktno pomogne poslovni sektor je i dalje otvorena.