Pogledajte kako izgleda
619

Dok radnici i direktor utvrđuju ko je u pravu, jugoslavenski gigant "Zrak" nepovratno propada

N. Vasić
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Radnici fabrike namjenske industrije "Zrak" započeli su danas štrajk nezadovoljni uslovima i, kako navode, kriminalom u preduzeću. Direktor Ismo Hebibović na sve njihove navode ima isti odgovor - "nije tačno", a dok se utvrđuje ko govori istinu, ovaj jugoslavenski gigant propada.

Klix.ba je prošetao praznim hodnicima fabrike koja je nekada zapošljavala 4.000 ljudi. Ove prostorije danas izgledaju kao scenografija za horor film, a jedan od razloga je i taj što su radnici trenutno obustavili proizvodnju dok ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima. Iako direktor tvrdi da je u štrajku samo 20-ak radnika od njih stotinjak, mi u prostorijama za proizvodnju uglavnom nikoga nismo zatekli.

Ono što jesmo zatekli u "Zraku" su pak zagušljive i zapuštene prostorije, uništena oprema te sat i fotografije Josipa Broza Tita kao podsjetnik na činjenicu da, za ovu nekada veliku jugoslavensku fabriku, vrijeme definitivno prolazi.

Problem u vezi s neuplaćivanjem plaća i doprinosa

U ponedjeljak su radnici održali proteste s kojih su poručili upravi i direktoru da žele svoje dvije neisplaćene plaće, ali i da im bude uplaćeno zdravstveno osiguranje, kao i ostali doprinosi za koje kažu da nisu uplaćivani od 2018. godine.

"Ljudi ne mogu otići kad ostvare pravo na penziju, jer nam nije uvezan staž, odnosno uplaćen doprinos. Javlja se i problem s Poreznom upravom, jer im (direktor) nikad nije uplatio ni fening", rekao je potpredsjednik Sindikalne organizacije "Zraka" Mirsad Ademović.

Direktor Ismo Hebibović pak tvrdi drugačije, odnosno kaže da je radni staž uvezan za 162 radnika, a da je 39 njih penzionisano u 12. mjesecu prošle godine. Navodi kako nema mnogo onih kojima radni staž nije regulisan, ali da ni to nije problem, jer se sve riješi kada dođe vrijeme za odlazak u penziju. Optužbe radnika da nije uplaćivan novac ni Poreskoj upravi, direktor je ignorisao tokom razgovora.

"Zdravstveno osiguranje se uplaćuje dostatno da se može ovjeriti zdravstvena knjižica i koristiti medicinska usluga. Ako dođe do kašnjenja, to je dan dva, i u tom slučaju refundiramo troškove usluga radnicima ukoliko nam donesu račun", rekao je on.

Govoreći o plaćama, direktor kaže da je 50 posto junske plaće uplaćeno jučer, nakon protesta radnika, a da julska tek treba dospjeti na plaćanje od 15. do kraja augusta.

Potencijalni kriminal u preduzeću

"Zrak" d.d. Sarajevo je preduzeće s većinskim udjelom državnog kapitala čija djelatnost je razvoj i proizvodnja uređaja iz oblasti precizne mehanike, elektromehanike, optike, optoelektronike i elektronike.

Na njihovoj zvaničnoj stranici stoji da svoje mnogobrojne proizvode kao što su optička sočiva, optički filteri, optička ogledala, končanice i drugo plasiraju u mnoge zemlje svijeta, međutim, prema riječima radnika, u firmi posla nema već neko vrijeme, a u ovom trenutku tvrde da ne postoji nijedan potpisani ugovor.

Direktor ovo negira kazavši da firma ima ugovore u vrijednosti od tri miliona KM za 2021. godinu.

"Ja sam prošle sedmice potpisao još tri ugovora s ino kupcima, a trenutno završavamo i dva ugovora s kupcima iz Poljske i Latvije", rekao je.

Predsjednik Sindikata "Zraka" Emir Kominlija iznio je sve indicije radnika na kriminal u preduzeću kazavši da je "sva perspektivna i neperspektivna imovina firme iznajmljena ili prodata".

"Nestalo je više od 100 mašina za koje ne znamo ni gdje su otišle ni kako su otplaćene. Dvije mašine su došle prije nekoliko mjeseci, plaćene su 85.000 eura, a stare su više od 25 godina i nisu u funkcionalnom stanju", rekao je on.

Mirsad Ademović, potpredsjednik Sindikalne organizacije "Zraka", pojašnjava da je oprema koju koriste za rad zastarjela i neočuvana.

"Nije banka uložena u reparaciju mašina i popravke. To su već zastarjele mašine, mi tehnološki kasnimo za zapadnim svijetom. Teško možemo sada realizovati poslove koje smo ranije kao od šale radili", rekao je.

Zbog svega toga, jedan od njihovih zahtjeva s protesta, a i današnjeg štrajka je da SIPA ispita regularnost poslovanja firme od 2016. godine.

Habibović za Klix.ba kaže da oprema "Zraka" jeste starija s obzirom na to da je nabavljena 80-ih godina, ali tvrdi da je reparirana. Na optužbe o tome da mašine koje su skupo plaćene ne rade, uzvraća optužbom na račun radnika.

"Mašine nisu kupljene za 85.000 eura i one rade, napravili smo preko njih milion maraka prometa. To što oni zaustavljaju mašine pa onda tvrde da ne rade nije moj problem", zaključio je Habibović.

Dok radnici, kako je i sam kazao, nisu njegov problem, zatražena je Habibovićeva ostavka, ali i kompletnog nadzornog odbora, zbog toga što, kako kažu radnici, dopuštaju "direktorov nemar".

"Direktora nema u firmi već mjesec, ne dolazi nikako, uzeo pečat i otišao, firma puštena na milost i nemilost ljudi", zaključio je predsjednik Sindikata "Zraka" Kominlija.