Organizatori zadovoljni
24

Do naredne godine: Završen je 8. Sarajevo Unlimited, okupio brojne eksperte i tržišne lidere

8. Sarajevo Unlimited
8. Sarajevo Unlimited
"Slobodni smo već sada reći - zaista smo opravdali - Sarajevo Unlimited jeste najprepoznatljiviji, ali zasigurno i jedan od najboljih Foruma inovacija tehnologija i preduzetništva", zaključili su organizatori 8. Sarajevo Unlimiteda.

Paneli glavne konferencije su obuhvatiti nekoliko oblasti koje su najaktuelnije teme svijeta iz oblasti inovacija, tehnologija i preduzetništva.

Impresivno je da kao i prethodnih godina, Sarajevo Unlimited okuplja svjetske eksperte, tržišne lidere BiH, regije i svijeta sa ciljem da zajednički Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu učinimo najpoželjnijim inovativnim okruženjem uz osnaživanje ekonomskog prosperiteta i ostanka mladih u našoj zemlji.

Konferencija ovogodišnjeg Foruma održana je sa misijom da insistirajući na okupljanju i vidljivosti svih relevantnih evropskih i svjetskih, ekonomskih i tehnoloških trendova na jednom mjestu, bude ukazano na ekonomske, turističke i sve druge potencijale naše zemlje, uz dijeljenje ideje - pozitivnih poslovnih praksi, modela i iskustava.

8. Sarajevo Unlimited
8. Sarajevo Unlimited

Inspirisan ekosistemom start-upa, Sarajevo Unlimited je okupio i sjajne mlade ljude na Smart-up takmičenju, a premijer Vlade Kantona Sarajevo je uručio nagrade pobjednicima.

Panel "Na usluzi svakog građanina: adaptacija i dostupnost online servisa" istaknuo je nužnost modernizacije javnih usluga, s naglaskom na potrebu za brzom prilagodbom infrastrukture kako bi se osigurala bolja dostupnost online servisa za sve građane dok na temu "Agilnost turizma sa digitalnim izazovima" stručnjaci su naglasili važnost inovacija u turističkoj industriji te potrebu za implementacijom digitalnih rješenja radi poboljšanja korisničkog iskustva i održavanja konkurentnosti na globalnom tržištu.

"AI r-Evolucija: Era poslovne inteligencije" je privukao veliku pažnju, te su učesnici zaključili ključnu ulogu umjetne inteligencije u optimizaciji poslovnih procesa te nužnost njenog korištenja za donošenje poslovnih odluka i oblikovanja obrazovnog sistema.

Panel "Buying Smart: Building a Digital Marketplace" naglasio je značaj izgradnje povjerenja potrošača u online transakcije te potrebu za stvaranjem sigurnih i pouzdanih digitalnih platformi za e-trgovinu kako bi dobre prakse iz visoko razvijenih zemalja uzele primjenu i u našem regionu.

8. Sarajevo Unlimited
8. Sarajevo Unlimited

Kroz "U korak sa vremenom: pametni saobraćaj" istaknuta je važnost tehnoloških inovacija u unapređenju sigurnosti i efikasnosti saobraćaja. Učesnici panela su napomenuli da prije svega investicije su imperativ kako bi se osigurala održiva budućnost saobraćaja, ali i kako bi unaprijedili već postojeće alate i prakse.

Zaključna sesija "Preko trnja autorskih prava do muzičkih zvijezda: iskustva EU, Hrvatske i izazovi u BiH u ostvarivanju autorskih prava u digitalnom dobu" napomenula je na značaj usklađivanja zakonodavstva s brzim razvojem digitalnih platformi te potrebu za zajedničkim naporima kako bi se osigurala zaštita autorskih prava u digitalnoj eri.

Sarajevo Unlimited 2023. kreirao je sjajnu priliku za povezivanje donosioca odluka, kompanija i mladih inovatora kreirajući dinamičan dijalog, naglašavajući nužnost inovacija i tehnološkog napretka za daljnji razvoj regionalnih industrija, na taj način potvrdivši važnost saradnje između ključnih aktera za stvaranje aktivnijeg tržišta u BiH.

"Vrijedi napomenuti da značajnu podršku organizaciji ovog, najprepoznatljivijeg foruma inovacija, tehnologija i poduzetništva, pružili su: Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo privrede i Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, EU Delegacija, vlada SR Njemačke i GIZ BiH, Asocijacija kompozitora muzičkih stvaralaca, te kompanije BH Telecom, Huawei, Porsche Sarajevo, Infinity International Group i EP Mobile, Core, NLB banka, Ananas, E - Commerce asocijacija Bosne i Hercegovine, te E - Commerce Asocijacija Sjeverne Makedonije, Mozaik Fondacija, 3D Republika i brojne druge kompanije, naši sjajni partneri. Medijsku podršku ovogodišnjeg Foruma dali su: Klix.ba, Televizija Bosne i Hercegovine, Aljazeera Balkans, Televizija Sarajevo, Hayat televiziija, Radio M, Vijesti.ba, Biznis.ba. Bez svih navedenih organizacija 8. Sarajevo Unlimiteda ne bi bila moguća", zaključili su.