Odgovorila na kritike
33

Đapo: Pomoć turističkim agencijama je dijeljena svima koji su ispunjavali uvjete

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Neke turističke agencije jučer su iznijele kritike da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nije uspostavilo jasne i pravedne kriterije za dodjelu pomoći te je izvršilo nepravednu podjelu budžetskih sredstava. Na ove navode odgovorila je resorna ministrica.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije dobilo nikakvu žalbu niti prigovor od Udruženja turističkih agencija (UTA) te svi njihovi navodi su neutemeljeni, neosnovani i netačni, kaže za Klix.ba federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

"Finansijska pomoć je dodijeljena na osnovu Uredbe Vlade Federacije koja je javno objavljena i dostupna na web-stranici Ministarstva okoliša i turizma. Uredbom su propisani jasni kriteriji, a javnim pozivom Ministarstva omogućeno je svim turističkim agencijama, hotelima, turističkim vodičima i turoperaterima da se prijave", kaže ona.

Pomoć je dodijeljena svima koji su ispunjavali uvjete propisane Uredbom, dodaje te napominje da je Uredba propisala službeno korištenje podataka Porezne uprave Federacije BiH.

"Dodjela ovih sredstava bit će predmetom revizije budžetske inspekcije Ministarstva finansija i Federalnog ureda za reviziju", zaključila je Đapo.