{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktori MMF-a danas o prvoj tranši novca za BiH

S
8.7.2009. u 09:09
0
6
Direktori MMF-a danas o prvoj tranši novca za BiH
0
Direktori MMF-a danas o prvoj tranši novca za BiH
Prva tranša novca iz stand-by aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom od 400 miliona KM zavisi od sastanka Borda direktora koji je zakazan za danas u Washingtonu, potvrđeno je Srni iz ove finansijske institucije.
"Po odobravanju aranžmana, prva tranša bi već mogla biti doznačena u petak, 10. jula, ili ponedjeljak, 13. jula", rečeno je Srni iz MMF-a.

Iz MMF podsjećaju da će, ukoliko bude odobrena prva tranša, za svaku narednu biti potrebna kontrola koja se obavlja kvartalno.

Aranžman BiH sa MMF-om za period od jula ove godine do juna 2012. iznosi 2,3 milijarde KM, s tim da će MMF svaka tri mjeseca vršiti preglede od kojih će zavisti isplata narednih tranši sredstava stand-by aranžmana.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić izjavio je da očekuje da će Odbor izvršnih direktora MMF-a danas donijeti zvaničnu odluku, kojom će biti odobren stand-by aranžman sa BiH od 2,3 milijarde KM.

"Prva tranša sredstava od stand-by aranžmana iznosiće 400 miliona KM i biće uplaćena nakon odobrenja stand-by aranžmana od Odbora izvršnih direktora MMF-a, najkasnije u ponedjeljak, 13. jula", istakao je Vrankić.

Prema njegovim riječima, sredstva će biti uplaćena Centralnoj banci BiH koja će novac alocirati entitetima i to dvije trećine FBiH, a jednu trećinu Republici Srpskoj.

On je napomenuo da su se, Pismom namjere o zaključivanju stand-by aranžmana BiH sa MMF-om, domaće vlasti obvezale na provođenje politika kojim je predviđeno da vlade svih nivoa vlasti do kraja juna usvoje odluke o ukupnim budžetskim uštedama u iznosu od 600 miliona KM, a što je u zadanom roku i provedeno.

Vrankić je naglasio da prednost stand-by aranžmana nije samo uplata sredstava u budžete, u kojima se bilježi pad javnih prihoda, već će potpisivanje aranžmana sa MMF-om biti i signal ulagačima da će fiskalna politika zemlje biti pod kontrolom, a makroekonomski okvir zdraviji.

"Potpisivanjem ovog aranžmana, BiH će dobiti pristup većim sredstvima od drugih međunarodnih finansijskih institucija, prije svega Svjetske banke i Evropske komisije", kaže Vrankić.

On je naveo da će i reforme u fiskalnom sektoru, koje zahtijeva MMF i ostale međunarodne finansijske institucije, doprinijeti povećanju konkurentnosti privatnog sektora BiH i dugoročno koristiti domaćoj ekonomiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: