Washington
0

Direktori MMF-a danas o prvoj tranši novca za BiH

SRNA
Prva tranša novca iz stand-by aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom od 400 miliona KM zavisi od sastanka Borda direktora koji je zakazan za danas u Washingtonu, potvrđeno je Srni iz ove finansijske institucije.

"Po odobravanju aranžmana, prva tranša bi već mogla biti doznačena u petak, 10. jula, ili ponedjeljak, 13. jula", rečeno je Srni iz MMF-a.

Iz MMF podsjećaju da će, ukoliko bude odobrena prva tranša, za svaku narednu biti potrebna kontrola koja se obavlja kvartalno.

Aranžman  BiH sa MMF-om   za period   od jula  ove godine  do juna 2012.   iznosi   2,3 milijarde KM, s tim da će MMF svaka tri mjeseca   vršiti  preglede od kojih će zavisti isplata narednih tranši sredstava stand-by aranžmana. 

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić  izjavio je da očekuje da će Odbor  izvršnih direktora MMF-a danas donijeti zvaničnu odluku,  kojom će biti odobren stand-by  aranžman sa  BiH  od  2,3 milijarde KM.    

"Prva tranša sredstava od stand-by aranžmana iznosiće   400 miliona   KM i biće  uplaćena nakon odobrenja stand-by  aranžmana od Odbora izvršnih direktora MMF-a,  najkasnije u ponedjeljak, 13. jula", istakao je Vrankić.  

Prema njegovim riječima,  sredstva će biti uplaćena Centralnoj banci BiH koja će  novac alocirati  entitetima i to dvije trećine FBiH, a jednu trećinu Republici Srpskoj. 
On je  napomenuo  da su  se,  Pismom namjere o zaključivanju stand-by   aranžmana BiH sa MMF-om, domaće vlasti obvezale na provođenje politika kojim je predviđeno da vlade svih nivoa  vlasti do kraja juna usvoje odluke o ukupnim budžetskim   uštedama u iznosu od 600 miliona    KM, a što je u zadanom roku i provedeno. 

Vrankić je naglasio da  prednost  stand-by  aranžmana  nije samo  uplata sredstava u  budžete,  u kojima se bilježi pad javnih prihoda, već   će  potpisivanje aranžmana    sa  MMF-om  biti  i   signal ulagačima da će fiskalna politika zemlje biti pod kontrolom, a makroekonomski okvir zdraviji.  

"Potpisivanjem ovog aranžmana, BiH će dobiti pristup većim sredstvima od drugih međunarodnih finansijskih institucija, prije svega Svjetske banke i Evropske komisije", kaže   Vrankić. 

On je naveo da će  i reforme u fiskalnom sektoru, koje zahtijeva MMF i ostale međunarodne finansijske institucije, doprinijeti   povećanju konkurentnosti privatnog sektora  BiH   i dugoročno  koristiti  domaćoj  ekonomiji.