Kreditiranje će postati teže
0
Direktor Raiffeisen banke u BiH: Kamate će rasti
Komentari (66)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Najveće zlo koje državu može zadesiti jeste puštanje zapadnjačkih lihvara i kamatara na tržište. Tu je propast prije ili kasnije zagarantovan.
DaBogda vam za lijekova trebalo..
Treba milleru druga utjerati umijesto kamate ....
Prvo FED nije da bas štanca dolare i dijeli ih bankama. Čim se banka počne oporavljati mora novac vratiti FEDu jer je i FED privatna banka, a ne državna. Drugo, kamata na depozite nije 0%, već ovisi koliko se oroči i na koji vremenski period. Isto kao u Austrijskim i Njemačkim bankama sa tom razlikom što ćeš u Americi platiti na kraju godine porez državi na ostvarenu prinos na oročeni novac. Ovim te država tjera da umjesto na štednju, svoj novac investiraš u ekonomiju ili da kupiš državne obveznice. I bankovni računi nisu tajni, već su javni. Ovo da se smanji pranje novca tj. korupcija. Čim banke podignu kamatnu stopu oko 3.9% Amerikanci vise ne uzimaju stambene kredite jer oni to vec smatraju pljačkom od strane banaka. Oni imaju svijest u vezi sa tim i banke odmah obaraju kamatu na stambene kredite jer gube profit. Znaci nije sve ni do banaka, vec i do potencijalnih korisnika kredita. Ne uzima Amerikanac kredit pod svaku cijenu na banci.
nemate vi pojma, evo vam amerika: http://www.bankrate.com/calculators/mortgages/mortgage-loan.aspx 100.00 na 20 godina sa 5%, izadje 158.388
Da izvinete, dabogda on umro.
Neka se g-din Mueller pozabavi vise Raiffeisen banci u kojoj obavlja funkciju direktora,pa ako mu firma posluje kako on izjavljuje RELATIVNO PROFITABILNA,a zanamo da su kod njih najace kamate za nenamjenske kredite ( XXl pogotovo ) mislim da mu je izjava apsurdna, sa dizanjem kamata moze jos vise da propada,a to sto navodi da ce u BIH kamate rasti,treba da ostavi to misljenje za sebe, a ne da stvara nemir prema nama gradjanima,ima hvala bogu u ovoj zemlji 29 banaka pa ne moramo da zavisimo od njega.Da je ovakvu izjavu izjavio u Austriji i Njemackoj smenuli bi ga odmah sa funkcije direktora.
Zali boze vremena sto potrosi na citanje ovih jadnih komentara. Pa sta vi mislite da kapital pada sa neba. Cuj velike im kamate? pa posto kosta kapital? Skupis 100.000 i koliko bi vi gospodo da godisnje uzimate od banke na orocenje...oooh sad bi svi 10-12%, pa koliko ce onda % biti kredit? a matematicari? Samo u USA, koja se fundamentalno razlikuje od austrijskih principa bankarstva i ekonomije, krediti trenutno idu oko 5%, totalnih troskova. Zasto: zato sto stedisa u Americi dobije 0% na depozit i zato sto Fed stanca i djaba daje pare bankama.
Pedrska posla. Direktor Reifeissen banke je deklarisani peder.
Pa samo jos u bosni mozete pucat kamate od 10% i vise i nigdje vise u svijetu...ali sta ces dok je nas bosanaca magaraca bice i vas...
Đe si ba, jarane, tebe sam ono vidio u prvim redovima kako protestuješ protiv vlade ono neki dan, je l\' de?
Ma hebo kamate i plateznu sposobnost, narodu je puno veci i bitniji za egzistenciju ovaj problem oko datuma Kurban Bajrama. :-P
Postovani gradjani BiH , moramo jos malo da vas opljacakamo , ono malo sto vam je ostalo jer nam to nalaze nasa matica koja izvlaci iz BIH novac,dobit , a nama plasira sredstva po vecoj stopi u nadi da vas jos vise opljackamo. Morali smo otpustiti 50 Bosnjakinja, jer nisu bile produktivne,izvukli smo od njih sto smo mogli i vise nam ne trebaju. Tu smo takodjer ima iustede za maticu. vasa RFB
Ako mi ima ista gore i odvratnije od bankara onda su to osiguravajuca drustva i osiguranja...What a Fu.ck.... Kao sto neko rece, za lijekova im trebalo, i jednim i drugim.
@gradjanin Sigurno da treba izvagati rizik, razraditi sve moguće scenarije, i eventualne naredne korake, i ne srljati.
Nabijem i tebe i tvoju banku i sve banke. Banke kako su dosle ovdje nista i ne valja, unistili ste nam drzavu. Vi seronje bankarske SIŠETE KRV narodu, otimate njihovu imovinu. LJUDI NEMOJTE UZIMATI KREDITE, KASNIJE CETE U BELAJU BITI, TO JE UGOVOR SA DJAVOLOM. Ja nikada necu uzeti kredit jer je to zabranjeno po Zakonu. Banka je Djavo i ne smijes s njom imati posla, pojesti ce te bolan. Sto se mene tice, ja bih sva bankare i kamatare pobio.
Ne laprdaj, naplativost kredita u BiH od fizickih lica je preko 90 %, razlog je sto su prilikom potpisivanja svoj kapital zastitili ko lichkog medjeda ( sto i trebaju) ali kamata nije fer jer uzimaju ekstra profit. A kamata na potrosacki kredit je preko 10 %, sreca pa ne znam tacan iznos me ovakav hajvan ne moze prevariti. A sto se tice stambenih kredita ,raspitaj se na koji su nacin obezbjedili svoj kapital koji su dali , odgovorno tvrdim da ni jedan stambeni kredit im nece propasti, a zarade skoro duplo na period od 20 godina kako ti kazesh.