{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Direktor Raiffeisen banke u BiH: Kamate će rasti

S
19.10.2012. u 08:43
0
66
Direktor Raiffeisen banke u BiH: Kamate će rasti
0
Direktor Raiffeisen banke u BiH: Kamate će rasti
Michael Mueller (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
"U BiH će kamatne stope rasti", rekao je direktor Raiffeisen banke u BiH Michael Mueller.
On je na susretu sa novinarima u Sarajevu izjavio da su kamatne stope zadnjih godina u BiH bile veoma niske u poređenju sa rizikom i situacijom u BiH.

"Bile su niske zbog povećane konkuretnosti, jer imamo puno banaka – 29 za tako malu zemlju kao što je BiH", pojasnio je Mueller.

Prema njegovim riječima, kreditiranje stanovništva u narednom periodu će postati teže.

"Već se osjeća pad kreditne sposobnosti zbog ekonomske situacije", naglasio je Mueller.

On je istakao da će i nove zakonske regulative bankama otežavati kreditiranje stanovništva, prije svega zakon o zaštiti žiranata.

"Zakon o zaštiti žiranata kao posebni zakon apsolutno je nepotreban, jer u BiH ima dovoljno zakona koji tretiraju tu oblast. Sa ovim zakonom onako kako je predložen neće biti riješen sadašnji problem, već će biti napravljen novi. Dodatni problem su različiti zakoni na različitim nivoima vlasti", naveo je Mueller.

Naglašavajući da manje od jedan posto žiranata vraća kredite, Mueller smatra da je u sve upletena i politika, jer političari vole popularne teme, a ovo je popularna tema.

Pošto je rast kreditnog portfelja bankarskog sektora već usporen, Mueller je rekao da će se banke morati više fokusirati na drugačije načine poslovanja poput toga da se veće firme ne refinansiraju kroz kredite banaka nego da izdaju obveznice.

"Zbog manje rasploživog kapitala i fonda za kreditiranje dolazi polako do stagnacije rasta kreditnog portfelja, što smanjuje mogućnost dodatne profitabilnosti banaka", ističe Mueller.

Prema njegovom mišljenju, bankarski sektor je i dalje najuređeniji i najstabilniji sektor u BiH.

"I propisi u BiH su doveli da je veoma siguran bankarski sistem koji dobro funkcioniše", rekao je Mueller.

On je naglasio da je za funkcionisanje banaka i bankarskog sektora veoma važna stabilna politička situacija, jer to ima veliki uticaj na kreditni rejting BiH, na klimu za povlačenje investicija, za povlačenje i na cijenu kapitala.

"Bankama je pozitivno političko okruženje posebno važno da napravi okvir u kojem možemo nesmetano raditi i poslovati“, konstatovao je Mueller.

Kad je riječ o ekonomskoj situaciji, on smatra da ona u BiH nije dobra u ovom trenutku kad je riječ o industrijskoj proizvodnji, izvozu, stranim ulaganjima, nezaposlenosti, privatnoj potrošnji itd.

"Sve to u velikoj mjeri utiče na bankarski sektor. Povećali su se poprilično rizici i povećaće se cijena i raspoloživost kapitala. BiH je već debelo u recesiji, a naredne godine bi mogla da bude nešto povoljnija situacija", smatra Mueller.

Prema njegovom mišljenju, u BiH su relativno visoki standardi za kapitalizaciju banaka i oni se kreću od 12 posto, a za veće banke i 13 posto, dok Raiffeisen banka ima 14,6 posto.

"Neke banke su već na ivici tih propisa što znači da će morati da izvrše dokapitalizaciju", tvrdi Mueller.

Komentarišući uvođenje institucije ombudsmena za bankarstvo, kao svojevrsnog zaštitnika klijenata, Mueller je rekao da je to dobra stvar, ali da je shvatanje njegove uloge pogrešno.

"On je alternativno ili mirno rješenje sporova, a to mnogi ne shvataju", naglašava Mueller.

Govoreći o poslovanju Raiffeisen banke u BiH, on je izjavio da ona posluje stabilno i da je realtivno zadovoljan, jer je banka bila relativno profitabilna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: